El Grup de Treball (GT) de Power Quality dels Enginyers Industrials de Catalunya va organitzar, el passat dimarts 29 d’octubre de 2019, la VI Jornada de Power Quality sota el títol “tecnologies a l’abast de control”, a l’auditori Pompeu Fabra. El degà Josep Canós va assenyalar que “l’energia elèctrica és servei i producte i poques vegades parlem de la qualitat del producte. Cal preguntar-se, en un entorn de transició energètica, com regularem, mantindrem i assegurarem aquesta qualitat”. Josep Maria Montagut, president del GT de Power Quality, va destacar que “la generació distribuïda s’està incrementant i que s’incrementarà en tots els sistemes de la xarxa”.

 

Carlos Rodríguez Núñez, Project Manager of Innovation New Technologies d’E-Distribución Redes Digitales, va explicar com estant aplicant el Digital Twin a la xarxa elèctrica “moldejant en 3D part de la xarxa per a què els nostres tècnics disposin de tota la informació en temps real i es pugui aconseguir una qualitat de subministrament  el més eficient possible”. D’altra banda, el director de distribució d’Estabanell Distribución va abordar l’aplicació del concepte de flexibilitat a la xarxa elèctrica i va remarcar que “els distribuïdors hauran de jugar amb la tensió, la flexibilitat no ha de suposar mai una pèrdua de qualitat”.

 

Roberto Villafáfila, professor del CITCEA-UPC, va afegir el punt de vista de la innovació i la recerca a la jornada, explicant diferents projectes-pilot per gestionar la complexitat a les xarxes elèctriques intel·ligents. Miquel Jordana, de NEXVIA, va presentar les “electrolineres”, solucions globals d’infraestructures de recàrrega ràpides per a vehicles elèctrics i José Campos, responsable del Departament I+D de Cens Solutions, va parlar de com eliminar els microtalls en processos industrials crítics a través de sistemes d’emmagatzematge ultraràpids.

Es van presentar aplicacions pràctiques de sistemes de millora de qualitat de subministrament en entorns industrials de la mà d’Òscar Pons, Product Manager Schneider Electric, i Òscar Bermúdez, responsable del Departament de Projectes i Prescripció de SOCOMEC, va afegir un nou aspecte a tenir en compte que és la monitorització, gestió i control de l’eficiència energètica.

Eneko Mardones, director tècnic de Zigor Corporación, va explicar la seva experiència en qualitat de subministrament amb el DVR (estabilitzador dinàmic de tensió) i en la distribució confiable amb emmagatzematge.

 

La cloenda va ser a càrrec de Pere Palacín, director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, qui va destacar, entre d’altres aspectes, que “no hi ha energia més neta que aquella que no es consumeix”.

Compartir