Més transversalitat territorial, entre Comissions, de Col·legis i temàtica. L’activitat de les Comissions d’Enginyers Industrials de Catalunya han guanyat terreny en transversalitat i han complert, així, un dels objectius de l’any. Així ho ha explicat Manel Torrent, president del Comitè Permanent de Comissions i Activitats, a la Trobada Anual que reuneix els enginyers i enginyeres de les 19 comissions, tècniques, institucionals i socials que existeixen actualment i que aquest 2024 han organitzat fins a 193 activitats entre jornades, conferències, visites tècniques o altres esdeveniments.
A més d’actes d’impacte com el de la Copa Amèrica, la sempre exitosa Aula d’Extensió Universitària, o el cicle sobre el comerç de CO2els posicionaments publicats aquest any, com ara els Cinc consensos per a la Catalunya del 2050’ el Llibre Blanc del Motorsport o les Bases per a la Transició Hídrica, han permès consolidar l’impacte de les institucions que s’han vist recompensades amb la presència en mitjans de comunicació. Tal com ha explicat Laura Ivern, sotsdirectora, des del mes de gener, les Comissions han aportat 221 de 571 impactes i aparicions als mitjans de comunicació. En un 11% dels casos, hi ha presència de dones, una xifra semblant a la de l’any passat. A Fulls d’Enginyeria, s’han publicat fins a 105 articles relacionats amb les comissions, escrits pels seus membres o derivats d’actes i iniciatives seves.
De cara al 2025, la novetat és la nova plataforma digital de comunicació entre els membres de les diferents Comissions. Amb el nou d’eHub, s’impulsa una eina que ha de permetre una nova manera de treballar, més àgil i eficient que permeti el treball col·laboratiu entre Comissions. La plataforma és una de les eines que ha de permetre complir els objectius del 2025, fixats en els Plans d’Actuació de cada Comissió que, a grans trets, es proposen acostar el debat tècnic a engineyers i enginyeres arreu del territori, promoure la incorporació de nous membres, impulsar actes d’impacte amb generació de continguts o elaborar posicions tècnics per influir positivament a la societat.
La major presència d’enginyers col·legiats al Govern ha estat un dels temes abordats per Pere Homs, director, que a més ha recordat les diferents fites institucionals, com ara l’organització de la segona Engihack, la Diada entorn la cultura o la publicació de dos volums més de la col·leció Enginyers Il·lustres, amb homenatges a Alfonso Comín i Isabel de Portugal Trabal.
L’Europa industrialitzada
La Trobada Anual de Comissions d’aquest dijous ha comptat amb la conferència de Manuel Szapiro, director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, que ha exposat les prioritats de la institució en un moment socioeconòmic que ha qualificat de “complex” però que situa el continent davant la necessitat de treballar cap a una reindustrialització per assolir una competitivitat industrial sostenible per la qual cosa és imprescindible més inversió, i alhora, procurar una acceleració de la descarbonització i un impuls per reduir la bretxa entre la recerca i el mercat.