Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
“El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i el de Metges de Barcelona han col·laborat en moltes ocasions, sobretot en el camp de l’enginyeria de la salut”, va assenyalar el degà Josep Canós, durant la jornada celebrada el passat 21 d’abril de 2021 i organitzada pel Grup de Treball d'Aeronàutica i Espai de la Comissió de Mobilitat amb la col·laboració del Col·legi de Metges de Barcelona.
Es pot aplicar l’experiència de la telemedicina a l’espai, per tenir cura dels astronautes, a la medicina post pandèmia? “La telemedicina és una realitat. Queda molta feina per fer”, va declarar Marc Soler, director general corporatiu del Col·legi de Metges de Barcelona. La directora mèdica a Teladoc Health International, Mònica del Valle, va explicar que “la telemedicina ha ofert comoditat, seguretat, necessitat i immediatesa a la ciutadania i als professionals sanitaris, en un context extrem de pandèmia”.
“Si enviem humans a l’espai, inevitablement, enviem bacteris”, va sentenciar Sergi Vaquer, metge dels astronautes de l’Agència Espacial Europea. Entre els requisits per ser astronauta destaquen la capacitat de mantenir la calma sota pressió i tenir maduresa acadèmica, “cal tenir en compte que a l’espai sovint s’ha de fer de tècnic, científic, comunicador i/o pilot”, va afegir Vaquer.
“Per poder estar 500 dies en una missió i no perdre el cap, és fonamental el sentit de l’humor i aprofitar el temps lliure de manera productiva”, va compartir Diego Urbina, enginyer aeroespacial i membre de la tripulació del vol simulat a Mart “Mars 500”. “Tots som una mica astronautes perquè estem en una nau espacial sense recanvis”, va recordar Joan Dalmau, president de la International Space University.
Tenim la supervivència a l’espai garantida gràcies a l’enginyera aeroespacial Gisela Detrell, cap del grup de recerca sobre sistemes de suport a la vida i energia a la Universitat de Stuttgart. “Una missió espacial de llarga durada necessita fonamentalment una atmosfera respirable, aigua i menjar. Per aconseguir-ho hi ha diferents tipus de tecnologies”, va explicar Detrell. L’enginyera també va assenyalar que “és important que els sistemes espacials siguin modulars perquè en cas de contagi per l’aire no es podran obrir les finestres per ventilar i caldrà obrir i tancar mòduls”.
“No sabem si s’acabarà aplicant la telemedicina dels astronautes als ciutadans de la terra però el que és clar és que la pandèmia ha provocat una sèrie de canvis en la gestió de la medecina”, va concloure Vicenç Aguilera, president de la Comissió de Mobilitat.
Per a més informació clica a la fitxa de la jornada