Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

El passat, 25 d’octubre es va celebrar la quarta i última sessió del cicle "Reforma del comerç d'emissions de CO₂: Solucions tecnològiques. Captura, emmagatzematge i ús de CO₂", organitzat conjuntament per les Comissions de Canvi Climàtic i Economia Circular, Energia i Indústria Química dels Enginyers Industrials de Catalunya, l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat i Fundació Fòrum Ambiental.

Aquesta darrera sessió va comptar amb la participació dels experts Ricard Garcia-Valls, director of Chemical Technology Unit at Eurecat and Chemical; Àngel Alejandre, director general de TECHNIP Energies Iberia; Paula Fernández-Canteli Álvarez, doctora en enginyeria de mines de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC) i Jordi Pedrola Vidal, Carbon Management at Repsol Technology Lab. 

En iniciar la sessió, Jeroni Farnós, president de la comissió d'Indústria Química, va recordar els temes que es van tractar en les anteriors jornades: “Els drets d'emissió. Estat actual i futur”, “Implicacions de la modificació de la Directiva 2003/87/CE” i “Visió de les empreses afectades”. Abans de donar la paraula als experts va explicar que l’objectiu de la jornada era conèixer l'estat actual de les solucions tecnològiques per eliminar el CO₂ ”des de la perspectiva acadèmica, des de la seva aplicació real, des del punt de vista de la geologia i des de com és el seu l'ús”.

Ricard Garcia-Valls, director of Chemical Technology Unit at Eurecat and Chemical i director del departament d’enginyeria química de la Universitat Rovira i Virgili, va situar en el temps des de quan es parla de com utilitzar el CO₂ com una matèria primera i va explicar que  per capturar-lo “la Unió Europea està portant a terme i finançant plantes d’Amines, són la majoria, per ser la tecnologia més probada. Però nosaltres treballem amb tres tecnologies en desenvolupament: líquids iònics, membranes poroses i els Metal-Organic Framework (MOF)”.

Pel que fa al realitat actual de la captació de CO₂, Àngel Alejandre, director general de TECHNIP Energies, va advertir que abans del 2030 “hem de capturar més de 500 milions de t de CO₂ i, en les plantes actuals, no passem dels 40 milions de t per any, estem molt lluny d’aquest objectiu de la Unió Europea”.  

Paula Fernández-Canteli Álvarez, doctora en enginyeria de mines del grup GeoEnergia de l'Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC), va explicar que l'emmagatzematge geològic és possible i n’hi ha de dos tipus: “antics camps de petroli o de gas que ja no produeixen en els que pot utilitzar el mateix recipient per a emmagatzemar CO₂ o ben aqüífers salins profunds”.

Pel que fa als usos que es pot donar al CO₂, Jordi Pedrola Vidal, Carbon Management at Repsol Technology Lab, va assenyalar que ara mateix el CO₂ s’està fent servir des de fa molts anys “es pot emprar com a fertilitzant en hivernacles, per al cultiu d’algues, la fabricació d’urea, com a dissolvent per facilitar l'extracció de petroli i gas, com a fruit de transferència de calor i també s’utilitza a la indústria alimentària en les begudes carbonatades, entre molts altres usos com a la construcció” i va avançar que “a més dels usos actuals, els usos futurs es preveuen per produir combustibles i productes sintètics ”.

En acabar les exposicions dels experts, els organitzadors van tancar la sessió i el cicle. Per la seva banda, Lluís Pinós, president de la Comissió d'Energia va llençar la reflexió sobre que “la descarbonització implica un cost per la indústria i tota la tecnologia que tractem de posar en marxar per reduir les emissions no són rendibles i ho hem d’assumir”. I, respecte al cost, Jeroni Farnós va concloure que “no fer la descarbonització costarà molt més en costos a llarg termini, en vides humanes i en patiment”.

Marc Oliva, president  de la comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular va destacar el treball compartit en les tres comissions organitzadores i va agrair la col·laboració de Fòrum Ambiental i de l’Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir