El 3D aplicat a la salut es troba revolucionant el sector mèdic, oferint noves alternatives de diagnòstic, tractament i capacitació dels professionals sanitaris. Per aquest motiu, el Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS), en col·laboració amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, ha celebrat una nova edició del Cafè GIPS, l'espai de trobada i reflexió sobre la innovació tecnològica en l'àmbit sanitari. En aquesta sessió, organitzada a la Sala d'Actes de la Vall d'Hebron, s'ha posat el focus en l'impacte i les oportunitats d'aquesta tecnologia 3D en els centres hospitalaris, tant en diagnòstic com en tractaments i prevenció de malalties.

Clara Prats, presidenta de la Junta Directiva de l'Associació GIPS, s'ha encarregat de presentar la jornada, on ha subratllat el caràcter interdisciplinari del 3D en l'àmbit de la salut, afirmant que "és una tecnologia amb gran potencial per trobar solucions, tant per a les persones com pel món". Ha destacat que la col·laboració entre professionals de diferents camps és indispensable per fer avançar aquest tipus de tecnologies i aplicar-les de manera efectiva en la millora del diagnòstic i el tractament de pacients. Prats ha deixat clar que "quan ajuntem enginyeria, ciència de dades i coneixement sectorial, podem trobar solucions innovadores a problemes reals. La clau està en el treball interdisciplinari i en la capacitat d’adaptació".

Durant la seva intervenció, Marc Pérez, president de la Comissió de Salut del COEIC, ha exposat com l'enginyeria industrial juga un paper fonamental en la innovació sanitària, assegurant que aquesta "és un motor de canvi i innovació". A més, respecte a les jornades del Cafè GIPS, ha afirmat que "permeten compartir coneixement i establir sinergies que impulsen el sector cap al futur. Espais de trobada com aquest ens ajuden a connectar talent, generar oportunitats i reforçar la col·laboració entre professionals i empreses". Així mateix, ha destacat la importància d'incorporar processos tecnològics que millorin l'eficiència del sistema de salut i fins i tot contribueixin a reduir les llistes d'espera. "No tot és tecnologia, també és processos, innovació i eficiència", ha remarcat.


Unitats de tecnologies 3D als hospitals

La conferència, a càrrec de Manel Escobar, director clínic de radiologia i medicina nuclear de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ha presentat l'experiència del centre en la implementació d'una unitat de tecnologies 3D. Escobar ha compartit dades significatives, com el fet que entre el 2021 i el 2024 s'han publicat més de 8.000 estudis sobre l'aplicació d'aquesta tecnologia en l'àmbit hospitalari, i ha assenyalat que a Europa i als Estats Units ja hi ha nombroses unitats dedicades a aquest camp. "El nostre objectiu és consolidar una unitat transversal que doni resposta a les necessitats de l'hospital en assistència, docència i recerca", ha explicat.

L'hospital ha identificat més de 50 procediments assistencials en els quals la tecnologia 3D pot tenir un impacte positiu, amb un potencial de millora per a més de 1.000 pacients anuals. Tot i això, fins ara l'ús d'aquestes tecnologies s'ha fet de manera fragmentada dins de diferents especialitats. Per aquest motiu, la nova unitat de tecnologies 3D busca unificar i optimitzar l'impacte d'aquestes aplicacions en l'atenció sanitària.

Durant la benvinguda, Albert Salazar, gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ha destacat la importància de la innovació dins de l'entorn hospitalari. Segons Salazar, "la innovació està vinculada a la ciència i també a la tecnologia", destacant la col·laboració entre professionals de diferents disciplines. Així mateix, ha remarcat que, si bé alguns projectes poden comptar amb suport extern, és fonamental que l'hospital disposi d'un nucli de professionals especialitzats en tecnologies emergents, ja que la proximitat amb els clínics és clau per impulsar iniciatives eficients i adaptades a les necessitats reals dels pacients.

 

Una jornada de reflexió i projecció de futur

Aquest Cafè GIPS també ha organitzat dues taules rodones al voltant de la implementació de noves tecnologies en el sector de la salut a Catalunya, reunint experts en enginyeria, medicina i biotecnologia per discutir el futur de les innovacions digitals als hospitals. Ambdues sessions, sobre la Implementació de les tecnologies 3D als hospitals a Catalunya i Bessons digitals en l’àmbit salut, han destacat la importància de la innovació tecnològica per a millorar la qualitat assistencial i l’eficiència dels hospitals catalans, així com la col·laboració entre professionals d’àrees molt diverses per afrontar els nous reptes del sector.

 

Compartir