Què podem fer per estimular les vocacions STEM entre les nenes? Aquesta pregunta va encapçalar l'entrevista a les 14 ponents de la jornada STEM Women Day, celebrada el 4 de març i organitzada per STEM Stars i el vicerectorat de Compromís Social i Igualtat de la Universitat Politècnica de Catalunya, en el marc de la Setmana de la dona per celebrar el Dia Internacional de la dona. La vicepresidenta de la Comissió d'Equitat, Tecnologia i Futur dels Enginyers Industrials de Catalunya, Llum Llosa, va estar present a l'acte.

La resposta va ser unànime: totes elles es van referir a la importància d'actes com aquest per informar de les sortides professionals de les STEM i, sobretot, connectar a dones i crear referents científics i tecnològics femenins. La jornada, desenvolupada a l'auditori de l'Edifici Vèrtex de la UPC, va estar dirigida per la periodista Ruth Gumbau i introduïda per Francesc Torres i Gemma Fargas, Rector i Vicerectora de la UPC, respectivament.

Des de la universitat van remarcar la importància de garantir i promoure les vocacions STEM desenvolupant polítiques d'igualtat de gènere per, citant Fargas: "lluitar, en el bon sentit de la paraula, per trencar el sostre de vidre".

Eva Díaz, CEO de l'SWC, va pronunciar un discurs motivador dirigit als més petits, per això va convidar a tots els nens i nenes de la sala a pujar amb ella a l'escenari i ha utilitzar un llenguatge senzill amb un missatge directe: podeu ser el que vulgueu, que la societat no us impedeixi somiar.

També van presentar el seu projecte Esther Subias i Mª José Lodeiros, de Technovation Girls Talent, un programa inclusiu amb l'eslògan Girls for a change que té l'objectiu d'incentivar a nenes d'arreu de món ensenyant-los a resoldre problemes reals usant la tecnologia.

L'acte es va dividir per etapes educatives, en primer lloc, Mar Porras, Sales Enablement Manager de Ricoh, va centrar la seva ponència en el cas de l'Educació Secundària Obligatòria: "sense referents no hi ha vocacions i això és el primer que hem de treballar". Va remarcar que el punt de partida és el d'oferir a les noies un mirall en el qual veure reflectides.

Van complementar el seu argument Berta Reig, tècnica de compres conjuntes de l'CSUC, i Claudia Peiró, enginyera de firmware en el laboratori de R & D d'HP, que van aportar les seves experiències i els seus exemples de superació dins d'una societat poc inclusiva. També van afegir la seva visió sobre la situació de les noies STEM a Batxillerat les estudiants Mariona Izquierdo i Aina Muñoz i, en el cas de la Universitat, Sonia Villar va compartir històries i imatges de Connecting St. John of God el projecte de cooperació a Sierra Leone de què ha format part.

Imma Garsaball, digital transformation mànager de l'FC Barcelona, ​​va presentar la primera Beca Eldemira Calvetó, que té tres objectius: reivindicar el paper de les sòcies, impulsar el protagonisme de la dona dins i fora de el Club i reflexionar sobre el paper de la dona en l'esport.

Compartir