La Comissió de Cultura (subcomissió Engitren) va organitzar, el passat 19 de desembre, la conferència Centenari del metro de BCN: Sàtires, art i literatura, a càrrec de Jordi Font-Agustí.

El ponent va exposar com la premsa satírica va ocupar-se del metro de Barcelona des de l'inici del projecte i va continuar les seves bromes i crítiques durant la construcció i les primeres setmanes de funcionament.

L’impacte de les obres a les Rambles quan es van obrir rases en lloc de fer un túnel, el preu del bitllet, les cues que es formaven a les taquilles i per entrar a l’andana, els corrents d’aire, la polisèmia de termes com “metro” o “correspondència”, etc. van ser la font d'inspiració de vinyetes i escrits satírics. Les revistes de l'època com ara L’Esquella de la Torratxa, El Borinot, El be negre o En Patufet li van dedicar una bona quantitat de les seves pàgines.

Font-Agustí també va explicar com amb el pas dels anys els pintors, poetes i narradors han baixat al metro per captar el seu paisatge singular, emprar-lo com a metàfora i ambientar-hi històries. Pintors com Miquel Vilà, Manuel Capdevila o Carles Sarrate, fotògrafs com Francesc Català-Roca o Xavier Miserachs, poetes com Gabriel Ferrater, David Jou o Joan Margarit, i narradors com Ramon Solsona, Vicenç Pagès Jordà o Joaquim Carbó han sabut transmetre una mirada polièdrica i sorprenent d’aquest mitjà de transport sense el qual les grans ciutats es col·lapsarien.

Compartir