En l’any del centenari del seu naixement, Enginyers Industrials de Catalunya i Caixa Enginyers organitzen un acte d’homenatge per reconèixer la figura d’Isabel de Portugal Trabal Tallada qui, a més de ser la primera dona que va titular-se en enginyeria industrial a Catalunya, va ser la primera dona a aconseguir el títol de Doctor Enginyer Industrial a l’estat espanyol.

Isabel de Portugal Trabal Tallada va treballar a la fàbrica del seu pare i ben aviat es va vincular a l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya. A més d'ocupar diversos càrrecs a la junta directiva de l'Associació, Trabal va contribuir a la creació de Caixa Enginyers l’any 1967 formant part de la comissió interinstitucional entre l’Associació i el Col·legi. Uns anys més tard, des de l’any 1991 fins l’any 2007, en va ser la presidenta.

Enginyers Industrials de Catalunya i Caixa Enginyers van voler recordar la figura de Trabal i li han dedicat un número de la col·lecció ‘Enginyers Il·lustres’, el primer sobre una dona. La publicació és un recull de relats dels seus nebots així com també anècdotes viscudes pels professionals actuals de Caixa Enginyers que van coincidir amb ella durant la seva darrera etapa, i l’entrevista al seu director general actual, el Sr. Joan Cavallé Miranda.

La publicació també incorpora documentació del context social del moment, informació de l'empresa familiar, Trabal Industrial, l'expedient acadèmic, les aficions, i el seu tarannà, que ajuden a configurar el seu personatge, tan important a la història de l’enginyeria i la banca a Catalunya.

L'acte, moderat per Elisenda Rosanas Sanfeliu, coordinadora de la publicació, va comptar amb la participació dels diversos autors dels textos i va estar presidit per Maria Salamero Sansalvadó, presidenta de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya i Félix Masjuan Teixidó, president de Caixa Enginyers.

“El llibre que hem presentat recull la seva trajectòria i el seu llegat, que permet mantenir viva la seva memòria, com a dona avançada als seus temps”, va destacar Masjuan. Per a Maria Salamero, a Isabel de Portugal Trabal s’ha d’agrair que “amb la seva dedicació, professionalitat i vàlua, obrís camí per a les generacions posteriors i demostrés que l’enginyeria també és una carrera per a les dones”. També hi van intervenir en diferents converses Joan Trabal, Jaume Trabal, Alfred Orti, Joan Torres, Joan Vallvé, Ferran Ramon Marsal, i Manuel Espiau

Josep Oriol Sala, president honorífic de Caixa Enginyers, va cloure l’acte indicant que Trabal era “una pionera en el món de l'enginyeria, i una dona visionària de la banca” i que Caixa Enginyers “no només va ser per a ella un lloc de treball sinó un projecte de vida”.


La col·lecció “Enginyers il·lustres”, impulsant el llegat de l’enginyeria catalana

La col·lecció “Enginyers Il·lustres” vol ser un homenatge de l’enginyeria a enginyers i enginyeres que van tenir un paper destacat en el progrés tècnic, social, polític, educatiu i econòmic de la Catalunya del segle XIX i XX i que van contribuir al prestigi de la professió amb les seves significades trajectòries.

La publicació d’Isabel de Portugal Trabal Tallada, reivindicant la figura de la primera dona titulada en enginyeria industrial del país, és una acció emmarcada en la política i compromís amb la visibilització de referents femenins i la promoció de les vocacions STEAM que tenen tant l’Associació i el Col·legi d’Enginyers de Catalunya com Grup Caixa Enginyers.

 

Accedeix a les imatges de l'acte

Llegeix la publicació
Compartir