Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
El passat 9 d’octubre es va celebrar la segona de les sessions del cicle “Reforma del comerç d'emissions de CO₂: Implicacions de la modificació de la Directiva 2003/87/CE”, organitzat conjuntament per les comissions de Canvi Climàtic i Economia Circular, Energia i Indústria Química dels Enginyers Industrials de Catalunya, l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat i Fundació Fòrum Ambiental.
Lluís Pinós, president de la Comissió d'Energia va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i presentar els ponents, abans, però va fer un breu resum de l’anterior sessió, celebrada el passat 3 d’octubre sobre “Els drets d'emissió. Estat actual i futur”.
Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya va obrir la sessió fent un advertiment sobre l’acompliment dels objectius de reducció de les emissions i sent conscient de “l'esforç que hem de fer des de la societat civil, des de la ciutadania, des de tots els sectors professionals per fer complir amb la reducció del 40% de les emissions el 2030 i el 2040 és del 60%”.
Boya va fer valdre el gran nivell de compliment de la normativa de les instal·lacions catalanes i va donar les dades de les emissions de 2022 que “van ser 13,1 milions de Tn CO₂, representa un 0,47% menys que les emissions de l’any anterior” i va afegir que si es comparen amb les emissions del 2005 “en 18 anys s’han reduït les emissions un 38%, pot semblar molt, però encara estem bastant lluny dels objectius del 2030, el compromís és que Catalunya redueix un 6% cada any les seves emissions”.
La directora de l’oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya va tancar la seva intervenció anunciant que “s’han enviat 20.000 cartes a ciutadans de Catalunya que podran ser escollits per participar a primera assemblea ciutadana del Clima per Catalunya, és un exercici de democràcia participativa molt important” i va convidar a participar-hi.
Ja des del vessant més tècnic i normatiu, Víctor Martínez, expert tècnic de l’oficina del Canvi Climàtic Generalitat de Catalunya va fer un repàs de què ha estat el marc regulador des del 2005 amb el Protocol de Kyoto, l’Acord de París el 2016 i l'àmbit europeu amb el Pacte Verd Europeu que estableix la reducció de les emissions de GEH en un 55% a Europa. Val a dir que a la Unió Europea hi ha 10.000 instal·lacions industrials afectades pels drets d'emissió, de les quals 900 a Espanya i 129 a Catalunya.
Martínez va detallar les implicacions del cicle anual de l’EU-ETS en règim general, i les principals novetats que afecten a les empreses catalanes i el funcionament dels EU-ETS que és “a través del sistema ‘Cap and trade’ que fixa un sostre d’emissions i només es comercia per sota del sostre d'emissions i aquest topall és el volum total de drets d’emissions que es posen en circulació”.
Pel que fa a les principals novetats que implica la modificació de la Directiva 2003/87/CE, Martínez va detallar que són quatre: la primera és sobre la incorporació del transport marítim al comerç dels drets d'emissió, a partir del 2024. La segona novetat és sobre el nou règim de comerç per nous sectors, l'edificació, el comerç per carretera i el petit comerç que entrarà en vigor el 2024. En tercer lloc, un nou instrument, que és un mecanisme d'ajust en frontera de carboni, és una taxa de productes intensius en carboni com són ciment, ferro, acer, alumini, fertilitzants, electricitat i hidrogen. I la darrera i quarta novetat es refereix als canvis del sistema actual del règim europeu de grans instal·lacions que farà que s'incorporin grans instal·lacions com la incineració de residus sòlids urbans.
En acabar els experts les seves intervencions, Concha Zorrilla presidenta de la comissió d'Economia Circular va obrir el torn de preguntes i va fer un apunt sobre la manera de descarbonitzar “a través de les renovables i a través de la biomassa, i aquí Catalunya ha apostat molt per donar un impuls a les renovables i és clau per no produir emissions i respecte a la biomassa Catalunya es troba en els primers llocs de producció però no en els darrers de consum”.
Per tancar la sessió, Lluís Pinós va instar els assistents a participar en la pròxima jornada que se celebrarà a la ciutat de Tarragona el pròxim 17 d’octubre i que tractarà sobre la “Visió de les empreses afectades”.
Les pròximes sessions del cicle seran:
- 17 d'octubre: Visió de les empreses afectades
- 25 d'octubre: Solucions tecnològiques. Captura, emmagatzematge i ús de CO₂
Per a més informació clica a la fitxa de la jornada