Accedeix al vídeo i a la documentació clicant la fitxa de la jornada
Organitzada per les comissions d'Energia, Canvi Climàtic i Economia Circular i Transformació Digital i el projecte Climate Ready Barcelona, el 14 de maig de 2024 es va celebrar una jornada sobre l’ús de les noves tecnologies per pal·liar la pobresa energètica. En concret, es va explicar el projecte Climate Ready Barcelona.
Mercè Rius, directora de desenvolupament de projectes de Catalunya de Forestalia, va assenyalar que la pobresa energètica “no és només passar fred sinó també passar calor”. Rius va proposar actuar en el preu de l’energia i fomentar l’autoconsum i l’eficiència energètica en els edificis i la mobilitat.
Mònica Plana, directora del departament tècnic d'ABD, va destacar la llei 24/2015 que protegeix a les persones vulnerables dels talls de subministrament i garanteix l’accés a l’energia. Plana va explicar que en el projecte Climate Ready Barcelona cooperen tots els agents energètics d’atenció ciutadana i que “la intel·ligència artificial es vincula amb valors com el dret a l’energia”. “Com no tots els factors que determinen la pobresa energètica són socials, les solucions tampoc han de ser només socials”, va afegir Plana.
Aniol Esquerra, director d’Ecoserveis, va exposar les desigualtats globals existents i els impactes del canvi climàtic i els desenvolupament de les noves tecnologies en el món que ens envolta.
Miquel Martín, director de Bitgenoma Digital Solutions i president del Grup de Treball en Intel·ligència Artificial, va presentar l’aplicació “La meva energia” del projecte Climate Ready Barcelona. Aquest web-app permet a les persones usuàries gestionar les seves dades i documents i disposar d’un canal d’atenció personalitzat. “També ens permet l’ús d’un mapa de vulnerabilitat energètica que ajuda als agents energètics en la presa de decisions”, va indicar Martín.
Jordi Cipriano, director del Building Energy and Environment Group de CIMNE, va descriure la implementació de la intel·ligència artificial en aquest projecte i com aquesta permet gestionar moltes dades diverses i heterogènies i harmonitzar-les. “A través de la intel·ligència artificial es pot, per exemple, simular la demanda energètica dels edificis, predir futurs escenaris climàtics i generar alarmes perquè la ciutadania i les ciutats puguin prendre mesures davant de fenòmens climàtics extrems”, va explicar Cipriano.
Sònia Fuertes, comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona, va assenyalar que "la intel·ligència artificial ens pot ajudar a entomar els reptes del segle XXI (crisi climàtica, escassetat energètica, pobresa i desigualtats), acompanyada per una mirada humana i una reflexió ètica".
El conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano, va destacar l’esforç del Govern per fer arribar el bo social a la població que en té dret i els acords que es va arribar amb les energètiques per condonar els deutes de les famílies en situació d’exclusió social. “L’estat del benestar ha de ser menys reactiu i més preventiu, i ho serà més gràcies a la tecnologia”, va concloure Campuzano.
Accedeix al vídeo i a la documentació clicant la fitxa de la jornada