En el marc del 160è aniversari de l’Associació, presentem el conte il·lustrat “La màgia de l’enginyeria”, amb l’objectiu de fomentar i despertar les vocacions STEAM entre els nens i nenes de Catalunya. L’acte, que es va celebrar el passat 9 de novembre a la nostra seu a Barcelona, va comptar amb la presència de la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló qui va destacar que “és una proposta molt encertada perquè els infants es plantegin enigmes, compartim el repte de despertar vocacions STEAM, sobretot en les nenes i noies”. 

“La màgia de l’enginyeria” s’enviarà a més de 2.500 escoles i 500 biblioteques de Catalunya amb propostes didàctiques per treballar-lo a l’aula.

Què són i què fan els enginyers i les enginyeres per a la nostra societat? És el que “La màgia de l’enginyeria” explica, d’una manera senzilla, divertida i propera, per animar als infants, que tot just comencen a pensar què voldran ser de grans, a encaminar-se cap als estudis STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) i cap a les diferents branques de l’enginyeria. Segons l’Observatorio de la Ingeniería, l’estat espanyol necessitarà més de 200.000 enginyers i enginyeres en 10 anys, per cobrir totes les necessitats de l’ecosistema empresarial i tecnològic. 

No tenir suficient talent ens impossibilita per treballar per aconseguir un planeta més just i sostenible” va afirmar la presidenta Maria Salamero. El degà Narcís Armengol va assenyalar que “l’enginyeria no és una professió fàcilment identificable. Amb aquest conte volem explicar als infants que les carreres STEAM els obren a un ampli ventall de disciplines i especialitats”. 

La directora de Màrqueting i Comunicació de Barcelona Serveis Municipals (BSM), Mayra Nieto, va afegir que “aquest conte encaixa a la perfecció amb el programa STEAM de BSM en el que enguany participaran més de 7.000 estudiants”.

El conte té com a protagonistes a en Roc i la Clara, dos germans molt curiosos i inquiets que volen saber a què es dediquen els seus nous veïns, la Laura i en Martí. A través de les seves vivències personals del dia a dia, i sent molt observadors, aconseguiran saber quina és aquesta professió tan màgica. La història es combina amb explicacions breus destacades de temes com la mobilitat sostenible, l’energia, la tecnologia mòbil, l’abastament d’aigua, entre altres; i es complementa amb referents reals d’enginyers i enginyeres, per aportar una visió actual de les diferents posicions que poden ocupar. 

Elisenda Rosanas, responsable de "Fulls d'Enginyeria" i autora del conte, va ressaltar que “l’objectiu d’aquest conte és fer visible la contribució dels enginyers i enginyeres en la societat i trencar estereotips”. Per la il·lustradora Laia Carrera, “és un projecte molt motivador pel seu vessant educatiu i pedagògic”. La directora editorial d'Abacus Idea, Alícia Sòria, va destacar que "els editors i editores comparteixen amb els professionals de l'enginyeria el seu afany per solucionar coses". 

 

7 referents reals i catalans

El conte es complementa amb referents reals i catalans d’enginyers i enginyeres que aporten el seu testimoni i expliquen com fan, cada dia, màgia per millorar el benestar de les persones i del planeta. Van participar en l’acte la vicepresidenta de SEAT, Laura Carnicero, el director d’operacions de Technip Energies, Sergio Lara, la directora de Nous Negocis, Gasos Renovables i Mobilitat Sostenible de Naturgy, Sílvia Sanjoaquín, la directora de Creixement i Solucions a Cetaqua, Marina Arnaldos, la directora d’Infraestructures i Tecnologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, Ester Tomás, i Marc Benabarre, cap d’Àrea d’Anàlisi i Tractament de la Informació de BSM

En el conte, també és referent Sergi Pallarès, responsable de Productes i Projectes d’Intel·ligència de Negoci a Seidor. 

 

Sobre les autores...

Elisenda Rosanas Sanfeliu - Barcelona, 1982

És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya. Té un postgrau en Disseny i Televisió a Elisava i en Comunicació Corporativa a la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra. 

Ha exercit de periodista a la televisió local de La Mañana, a Lleida, a Ràdio i Televisió d'Andorra i a l'Agència Catalana de Notícies, on durant més de deu anys ha seguit, sobretot, l'actualitat del món educatiu. Des del març del 2020, és la coordinadora de continguts de Fulls d'Enginyeria, la revista digital d'Enginyers Industrials de Catalunya, on elabora notícies, reportatges i altres articles, al voltant de l'enginyeria i àmbits relacionats. A més, col·labora al suplement Ara Criatures. 'La màgia de l'enginyeria' és el seu primer conte.

 

Laia Carrera Crespo - Barcelona, 1982

Diplomada en Educació Social. Després de treballar al món de l’educació i al de la música durant anys (les seves dues grans vocacions), decideix formar-se com a il·lustradora a l’Escola de la Dona de Barcelona. Aprèn, així, la seva tercera gran passió i decideix dedicar-se exclusivament a la il·lustració. Ha publicat contes amb diverses editorials de literatura infantil i juvenil, ha treballat en revistes infantils, premsa, institucions públiques, encàrrecs privats i autoedició. També ha guanyat diversos premis, entre els quals, el ‘Premi internacional d’àlbum il·lustrat Ciutat de Benicarló’, amb l’àlbum ‘Quan arriba la por’ (Onada Edicions, 2019).

 

Compartir