Enginyers Industrials de Catalunya hem atorgat el Premi Institucional “Enginyeria amb Propòsit” al Servei Català de la Salut, durant la Diada dels Enginyers 2021 que es va celebrar el passat 1 de juliol de manera presencial i en línia al Recinte Modernista de Sant Pau. El premi vol ser un homenatge dels Enginyers Industrials de Catalunya al gran compromís i contribució dels professionals de l’enginyeria des dels hospitals i el sistema de salut, i en col·laboració amb el món sanitari, durant aquests mesos de pandèmia.
Encofrats Alsina, companyia global que ofereix solucions per a estructures de formigó, ha rebut el guardó a “Millor pràctica empresarial” per la millora en la gestió i execució a través d’una solució modular metàl·lica que permet executar bigues prefabricades a peu d’obra. Una solució que permet donar resposta a un nínxol de mercat en el que prefabricar a fàbrica i transportar resulta ineficient.
El Molt Honorable President de la Generalitat Pere Aragonès va lliurar el “Premi a la Trajectòria Professional” a Lluís Coll Braut per la seva contribució al progrés i al desenvolupament de l’enginyeria. Lluís Coll va començar com a ajudant d’electrònica a l’empresa CIBER de Reus per, més endavant, passar a tenir diferents càrrecs en l’àmbit de l’energia nuclear com la direcció de les centrals nuclears d’Ascó i Ascó II i la gerència i direcció tècnica de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós II.El “Premi Carrera Acadèmica” a una trajectòria dedicada a la formació i preparació dels futurs enginyers i enginyeres va ser per a Guillermo Lusa Monforte, per la seva expertesa en la història de l’enginyeria, la recerca dins els camps de la història de l’educació tècnica i, especialment, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) on va ser professor de càlcul. Guillermo Lusa també va destacar per la seva defensa del racionalisme, la democràcia i la universitat pública i per la promoció de l’organització del Fons històric de la Biblioteca de l’ETSEIB.
Amb el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers, es va atorgar la beca a la tesis doctoral a Josep Font Moré, de l’Institut Químic de Sarrià. El “Premi a la Creativitat” ha sigut enguany pel projecte eBump de Raül Ustrell i Mussons que consisteix en el disseny d’un amortidor per reduir la velocitat, en circular pels carrers, totalment mecànic i sense necessitat d’energia externa per funcionar.
El “Premi Serrat i Bonastre”, que posa en valor la bona comunicació i reconeix a un mitjà o col·lectiu que hagi ajudat a la difusió de l’enginyeria, va ser pels professionals de la línia COVID-19 del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexes de la UPC. El premi és un reconeixement cap a aquest grup de científics que ha aportat el rigor, valor genuí de l’enginyeria, en l’anàlisi, l’explicació i la divulgació de les principals dades de la pandèmia a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació.
La Diada no es va oblidar dels més joves del col·lectiu i es va lliurar el “Premi Creativitat Joves” que vol guardonar la fase final dels estudis d’enginyeria, en concret, els millors Treballs Finals de Màster. Com l’any passat no es va celebrar la Diada, l’edició d’enguany va premiar “per partida doble” a un total de 14 alumnes de les diferents escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial català. A més del guardó, els premiats faran un viatge i visita a una instal·lació d’enginyeria de referència europea.