Un dels grans objectius de la Diada 2023 va ser premiar, reconèixer i donar visibilitat al talent dels i les millors professionals i projectes de l'enginyeria del 2022 per al progrés del món i de les persones. Destaquem el “Premi Creativitat” atorgat a IDP Ingeniería y Arquitectura Iberia pel projecte de disseny de la planta industrial de fabricació de panells de fusta reciclada de Kronospan, a Tortosa. El guardó, que premia els projectes destacats en l’àmbit tecnològic, de construcció, industrial o energètic, va premiar “la metodologia innovadora de gestió del projecte i d’obra en format fast-track”.
El “Premi a la millor pràctica empresarial” va ser per a l’empresa Technoform Bautec Ibérica pel desenvolupament d’un film adhesiu per enganxar sobre la poliamida. El jurat en va destacar el ventall d’opcions que s’obren amb aquesta innovació i que “permetrà crear nous dissenys de sistemes estructurals més lleugers, incrementant l’estalvi d’energia i facilitant la seva reutilització i reciclatge”.
El jurat va concedir el Premi anual de Periodisme “Serrat i Bonastre” al redactor de La Vanguardia, Antonio Cerrillo, “per la seva rigorosa tasca informativa centrada en temes energètics i mediambientals i la seva capacitat per adaptar el llenguatge científic i tècnic a un públic més ampli, amb una especial preocupació per l’actual situació d’emergència climàtica”.
El “Premi a la Trajectòria Professional” va ser per a Laura Tremosa, enginyera industrial que ha desenvolupat gran part de la seva carrera en el sector editorial, dirigint revistes tècniques com “Mundo Industrial” o “Automàtica e Instrumentación”. El jurat també va destacar el seu pas per l’Ajuntament de Badalona, com a responsable de Medi Ambient, i la seva darrera etapa professional en què es va incorporar a l’organització del Fòrum Universal de les Cultures, on va dirigir l’equip d’operació de més de 50 congressos i l’editorial de les publicacions de l’esdeveniment. “Una enginyera pionera de l’època, compromesa amb l’evolució tecnològica, compromesa políticament en la lluita contra la dictadura franquista, l’activisme feminista i la defensa de les llibertats”.
Es va atorgar el “Premi a la Carrera Acadèmica”, a una trajectòria dedicada a la formació i preparació dels futurs enginyers i enginyeres, a Rosa Nomen Ribé, doctora en enginyeria química i enginyera industrial. Nomen ha ocupat càrrecs de rellevància dins el món acadèmic com són el vicerectorat de la IQS School of Engineering, la secretaria general de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) o la direcció de la càtedra Unesco per a l’Educació, Tecnologia i el Desenvolupament de la Universitat Ramon Llull. Actualment, és la presidenta del Mediterranean Congress of Chemical Engineering.