Amb una durada de 150 hores i un programa complet i transversal al voltant de temes d’interès per a enginyers i enginyeres, Formació d’Especialització en competències digitals és una de les noves propostes formatives per al curs vinent al servei de Formació del Col·legi i l’Associació. És un curs gratuït dirigit exclusivament a titulats i titulades en enginyeria industrial i membre d’algun dels col·legis oficials integrats al Consell General, L’objectiu és d’ajudar-los a desenvolupar les competències digitals, fomentar la qualitat dels serveis prestats per les professionals col·legiades i impulsar la competitivitat i la transformació digital de l’economia espanyola.

En l’àrea de Transformació Digital, però, hi ha altres novetats perquè tal com explica la responsable del servei de Formació, Marta Relats, tot allò relacionat amb la intel·ligència artificial, el chatGPT, els prompts o la generació d’imatges, textos i vídeo, està “totalment en auge i genera molta demanda”. De fet, dins l’oferta del Col·legi hi ha fins a catorze cursos de transformació digital.

En l’àrea de seguretat i medi ambient, el curs del nou RSCIEI arribarà al setembre a la sisena edició, després que les cinc anteriors s’hagin completat en només dos mesos. És un exemple que les noves exigències, sobretot per normatives d’escala estatal i europea, també generen interès entre la professió. A banda d’aquest RSCIEI, el catàleg del primer trimestre del curs 2025-2026 inclou un curs d’ Inspeccions ambientals a les empreses: marc legal i pautes de preparació i Implantació de Sistemes de Gestió Ambiental.

Un dels àmbits que, tradicionalment, ha tingut més presència en aquest catàleg de formació és la d’energia. Continua en aquesta línia tot i no amb la mateixa empenta, ja que la disminució dels ajuts per a renovables ha canviat la tendència. Entre les novetats d’aquest nou curs, destaca el curs entendre la normativa aplicable a l’autoconsum, de dotze hores, i Aerogeneradors: funcionament, electrònica en potència i impacte a la xarxa elèctrica, així com Energies renovables i estabilitat de sistemes elèctrics de potència. Blackouts, que s’oferirà el novembre vinent.

A més a més, en aquest mateix àmbit, està programat un nou curs de Disseny i desenvolupament de projectes de Geotèrmia. “La geotèrmia està creixent i té molt potencial per reduir emissions i aconseguir una energia més sostenible”, argumenta Relats, que recorda que el pla Geoenergia-Cat 2030 busca aprofitar millor aquests recursos menys coneguts per la societat.

 

Altres novetats

Instal·lacions elèctriques en règim TN o Infraestructures d’evacuació renovable, en l’àrea d’enginyeries, i Liderar sense imposar: claus d’assertivitat i Normativa sobre sistemes informàtics de facturació antifrau, en l’àrea de gestió i habilitats directives, se sumen també a l’oferta del Col·legi que ha dissenyat fins a 80 propostes per donar resposta a les necessitats que es troben els professionals de l’enginyeria.

 

Postgraus, l’aposta per a l’especialització

L’oferta en formació contínua del Col·legi es completa amb els postgraus que es poden cursar en la modalitat en línia o presencial. En primer lloc, s’ofereix el Postgrau en projecte, disseny i càlcul d’instal·lacions mecàniques, elèctriques i especials, que es cursa a Sabadell. Per als qui es vulguin especialitzar en manteniment, també a Sabadell, s’ofereix el Postgrau en Manteniment d’equips i instal·lacions, mentre que a la seu central es pot seguir el Postgrau en Economia Circular, que arriba a la setena edició, i que amb la direcció acadèmica de Xavier Elías, compta amb professorat expert com ara Oriol Vilaseca, Albert Sabala, Vanessa Abad o Elvira Carles.

En últim lloc, els enginyers i enginyeres que treballen o volen treballar a l’administració pública s’imparteix el Postgrau d’especialització per a l’accés d’enginyers a l’Administració Pública, per preparar oposicions, que es pot complementar amb el Curs de Reglamentació tècnica de l’Ajuntament de Barcelona amb contingut propi per a l’administració local.

Compartir