Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada

 

Per fer front a l’emergència climàtica no només cal tenir en compte els aspectes tècnics i tecnològics, també hi ha altres temes econòmics i socials que influeixen en la seva acceleració i en el seu alentiment”, amb aquestes paraules el director Pere Homs va donar la benvinguda a la primera jornada del cicle “Model econòmic i social en un context d'emergència climàtica”, que es va celebrar el 5 de novembre de 2024, organitzada per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular, amb la col·laboració de la Fundació Fòrum Ambiental i el Col·legi de Camins, Canals i Ports. 

La conferència inaugural va ser a càrrec del director general d’Energia de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Serena, qui a més d’assenyalar que cal fer un bon ús dels recursos destinats al Pla Nacional d’Energia i Clima (d’uns 308.000 M €), va destacar que “la transició climàtica i energètica comporta una transformació social perquè suposa un canvi en la forma de viure, produir i de pensar, en una nova societat”. 

La taula rodona va ser moderada per la consultora de sostenibilitat Mercè Rius qui va apuntar que “la tècnica no ho podrà tot” i va apel·lar a què desastres com les inundacions produïdes per la DANA al País Valencià “no s’han de tornar a repetir”. 

Carme Llasat, catedràtica de Física de l'Atmosfera a la Universitat de Barcelona, va alertar que “la situació actual és molt més greu del que es podria esperar” i va anunciar que la temperatura mitjana a Catalunya augmentarà d’1,5 a 3,5 graus a mitjans d’aquest segle. 

Mar Reguant, investigadora ICREA a CSIC-IAE i professora a la Northwestern University, va apuntar que “el cost creix amb les emissions, fins i tot si les reduïm”. Reguant va fer una crida per canviar el model social i econòmic actual i fer-ho de manera radical i urgent. 

Jeroen Van Den Bergh, professor ICREA a la Universitat Autònoma de Barcelona, va incorporar el debat sobre el creixement i el decreixement de l’economia, en la taula rodona, i va apuntar una tercera opció que és l’”acreixement”, caracteritzat per una visió més “agnòstica” que posa en dubte el PIB com a una mesura del benestar i el progrés, entre altres aspectes. 

La següent jornada del cicle serà el pròxim 13 de novembre de 2024 i es debatrà, entre altres temes, sobre quines són les claus per corregir els desequilibris territorials i avançar cap a un diàleg entre territoris. 

 

Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada

 

Compartir