Els acords de la cimera del clima que va acollir Madrid el desembre passat, la COP 25, han estat protagonistes aquests primers mesos als Enginyers Industrials de Catalunya. En dues jornades, organitzades per Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular i la Comissió d'Energia, s'han volgut acostar les conclusions d'aquesta cimera i els acords en què hi van arribar els països participants a tot el col·lectiu.
D'una banda, el responsable de Mitigació de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Iñaki Gili, va reflexionar sobre l'evolució de les polítiques de canvi climàtic, dins i fora del marc de les Nacions Unides. Gili va explicar els diferents acords presos a París, el 2015, i la seva situació el 2019 a Madrid, on la COP va llençar un missatge clar per reduir la diferència entre els objectius compromesos pels estats i les necessitats de reducció d'emissions globals. Gili també va relatar els objectius del Green Deal europeu, que preveu convertir el continent en el primer climàticament neutre pel 2050, protegir la vida humana, animal i vegetal reduint la contaminació i ajudar a les empreses a ser líders mundials en tecnologies i productes nets, a més de garantir una transició justa i integradora.
COP25: evolució de les polítiques de canvi climàtic dins i fora del marc de les Nacions Unides
Fitxa de la jornada
De l'altra, i en una línia similar es va pronunciar la directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, que va exposar que l'objectiu principal de l'acord de París és mantenir l'increment de la temperatura global per sota dels 2°C. Carles va recalcar que els països que generen pràcticament el 60% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle ho fan en el sector energètic i per això, veu necessari tancar el desenvolupament de l'article 6 de l'Acord de París que regula els intercanvis d'emissions entre països i empreses. "Tenim el 96% de la feina feta, els països molt emissors han de fer els deures i tenim la sort de què tenen a Europa com a model. Costa molt posar-se d'acord però s'ha avançat i molt" va aclarir, de manera optimista, Elvira Carles, al parlar de la darrera COP25.