Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Què pots fer tu per la igualtat? Aquesta és una pregunta que ens hauríem de fer totes i tots per combatre els biaixos de gènere en els nostres entorns de treball. En una jornada organitzada per la Comissió d’Equitat, Futur i Tecnologia, el 9 de maig de 2023, els cofundadors de la consultora Between Technology van compartir la seva experiència i com, a través de la conscienciació i de la gestió d’aquests biaixos, han contribuït a millorar els resultats de la seva empresa.

El 58% de les dones enginyeres creu que hi ha discriminació laboral per raons de gènere, en canvi, només el 21% dels homes enginyers comparteix aquesta visió”, aquesta va ser una de les conclusions d’una microenquesta que es va fer al col·lectiu dels Enginyers Industrials de Catalunya. Eli Abad, cofundadora de Between Technology, explica que “som feministes per convicció i masclistes per socialització. Els biaixos de gènere són inconscients, no voluntaris”.

En el sector tecnològic el 23% són dones i la bretxa salarial en les activitats científiques i tecnològiques és del 20,5%. Segons un informe d’HP, “els homes consideren que complint el 60% dels requisits poden aplicar a una oferta de feina, en canvi, les dones consideren que han de complir amb el 100%”. Per què passa això? “Les dones juguen al mateix taulell de joc, però amb regles diferents”, va apuntar Francesc Civit, cofundador de Between Technology.

Existeixen una sèrie de creences limitants que haurien de canviar. Les dones som alhora víctimes i botxins dels biaixos de gènere”, va afegir Abad. En aquest sentit, els cofundadors de Between Technology van explicar que les dones combinen limitacions molt potents, inculcades des de petites: les nenes han de ser perfectes i els nens han de ser valents, les dones consideren que per ser promocionades o per un augment de sou s’ho han de merèixer (els homes no), les dones han d’agradar a tothom i cal esperar que les coses se’ls ofereixin (i no demanar-les perquè “creuen en la telepatia”) i, finalment, s’educa a les dones a respectar sempre les regles.

Aquestes limitacions fan que les dones i els homes es comportin de manera diferent en l’entorn laboral i a l’hora de cercar feina. Cal tenir present, d’una banda, que “està demostrat que contractem i promocionem els homes pel seu potencial i a les dones pel seu historial. Els homes tendeixen a sobrevalorar-se i les dones a menysvalorar-se”, va assenyalar Civit. I, d’altra banda, que “les dones exitoses i assertives no agraden”, va apuntar Abad.

 

El feminisme aporta millors resultats a l’empresa

Segons dades de l’Organització Internacional del Treball, les empreses amb més dones a l’equip directiu “incrementen entre un 5 i un 20% els seus beneficis”.  Com combatre els biaixos de gènere per millorar els resultats de la nostra empresa o organització? “Cal formar als equips en biaixos inconscients de gènere i en els processos de selecció anar molt amb compte amb els requisits, eliminar la pregunta del salari anterior i substituir les autoavaluacions per test”, va explicar Civit.  En el cas de les reunions, Abad va assenyalar que cal “no interrompre les dones i reconèixer les seves fites i autoria”.

Abad va finalitzar fent una crida a les dones; “deixeu de demanar permís i perdó. Demaneu el que voleu, no espereu que us convidin, definiu els vostres objectius i treballeu les vostres creences limitants, no suavitzeu els vostres èxits i demaneu la paraula! Teniu moltes coses a dir!”.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir