El passat dijous 5 de maig de 2022, es va celebrar l’acte d’entrega dels XIV Premis per Treballs de Recerca de l’Àrea de Tecnologia de segon de batxillerat a la Seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona.
El Col·legi d’Enginyers Industrials vetlla pels interessos dels enginyers i, per tant, també aposta pels futurs professionals en un acte que esdevé un espai on els joves presenten els seus treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit tecnològic davant del jurat i públic assistent, posant en valor la feina realitzada així com les capacitats comunicatives en l’exposició oral.
El lliurament de premis d’enguany, en la seva 14a edició, destaca pel seu caràcter innovador, creatiu i sostenible donat que els treballs de recerca finalistes giren entorn de la voluntat de proporcionar solucions a problemes de la nostra societat, el que s’entén com l’objectiu principal de qualsevol enginyer o enginyera industrial. Els membres del jurat i públic assistent van quedar sorpresos per la gran capacitat de treballs dels futurs enginyers. El president dels EIC Demarcació de Tarragona, Fernando Torres, ha remarcat que “El futur de la tecnologia és ara. Hem de fomentar l’estudi entre els més joves, sobretot en l’àmbit tecnològic. La tecnologia és la que vetlla pel benestar de la societat actual i la del futur. És per això que ens hem de preguntar quin és el futur que volem i començar a construir-lo”. Per la seva banda, el president de la Mútua d’Enginyers va dirigir-se als alumnes “he vist una mentalitat molt oberta a la sostenibilitat, heu de continuar treballant. És important tenir persones que sàpiguen identificar problemes”.
En l’edició d’enguany s’han presentat un total de 14 treballs d’estudiants de segon de batxillerat de tota la demarcació, i donada la naturalesa innegable en l’excel·lència i la qualitat per la recerca realitzada, el jurat ha considerat atorgar els premis en el següent ordre:
PRIMER PREMI – Pau Amigó Porqueres de l’Escola Puigcerver de Reus, pel treball “Andròmeda. El vol dels avions”. Tutor/a: Mário Alexandre
El treball de recerca guanyador de l’edició d’enguany estudia el funcionament del vol d’un avió i crea “Andròmeda”. Utilitzant la impressió 3D crea d’una forma innovadora, dissenyant i construint un planador i fent ús de tècniques desenvolupades en el món de l’aviació. Entendre el vol dels avions de la forma més senzilla possible ha estat l’objectiu d’Amigó, tractant temes com la propulsió, l’estabilització i les superfícies de control. L’aeronau té una envergadura de dos metres repartits en dues semiales i té el seu propi sistema de propulsió i també fa ús de quatre superfícies de control per tenir capacitat de control del vol.
SEGON PREMI – Emma Climent Cerdà de l’Institut Tarragona, pel treball “Retolació amb un plòter casolà”. Tutor/a: Pedro Ortega
El segon treball premiat dissenya, construeix i programa un plòter que traça de forma lineal els símbols (text i números) que rep a través d’una aplicació mòbil creada específicament per al fet. Per a la seva construcció són utilitzats materials reciclats i low cost per reutilitzar i minimitzar costos. Un treball de caràcter mecànic, electrònic i de programació.
TERCER PREMI – David Diestre Ruibo del Col·legi Vedruna Sagrat Cor de Tarragona, per “Levitació Superconductora i Mobilitat”. Tutor/a: Esther Clotet.
El tercer guardonat ha realitzat un estudi dels avantatges i desavantatges del transport superconductor a les ciutats amb l’objectiu de demostrar la viabilitat dels trens levitants com a transport urbà. L’alumne ha construït dues maquetes, una amb tren levitant d’imans de neodimi i un superconductor i una segona maqueta de tren elèctric. Per tal de realitzar comparatives d’ús basades en l’eficiència, l’efecte de la fricció i els requeriments de la infraestructura, algunes de les proves s’han realitzat a la seu de Messer a causa de la necessitat de manipular nitrogen líquid.
L’acte de lliurament ha comptat amb la presència del President del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, Fernando Torres; el President de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya Demarcació de Tarragona, Lluís Maestre; el President de la Mútua dels Enginyers, Joan Munt; el Vicepresident de la Diputació de Tarragona, Joaquim Nin; la Directora i Gerent de l’AEQT, Maria Mas; i finalment, la vocal de la Junta Directiva de l’EIC Tarragona, Sílvia de la Flor i el vocal Josep Ramon Martínez.
MÉS INFORMACIÓ