El Ministeri d'Indústria i Turisme ha organitzat la setena edició del Congrés Nacional d'Indústria, entre el 15 i 16 de gener al CCIB – Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Durant la conferència sobre Talent, Innovació i Sobirania Tecnològica, ha intervingut Pere Homs, director general d'Enginyers Industrials de Catalunya, qui ha destacat la importància de la innovació i la formació continuada com a elements clau per enfrontar els reptes d'un entorn industrial cada cop més competitiu.

Homs ha posat en evidència la necessitat de reduir la bretxa de gènere, recordant que només el 20% del sector indústria està compost per dones, cosa que reflecteix un desafiament estructural pendent de resoldre. A més, ha subratllat que el talent no es troba únicament en les habilitats tècniques sinó també en la capacitat de les persones per adaptar-se i créixer mitjançant la formació constant. “Estem en un entorn on molts van més de pressa que nosaltres, i per això hem de treballar més intensament i amb una visió a llarg termini per liderar el canvi”, ha assenyalat.

El director general també ha alertat sobre la urgència de millorar la competitivitat del sector a través de la col·laboració entre actors clau, com ara universitats, empreses i governs. Homs ha insistit que, per transformar la indústria catalana, cal un compromís col·lectiu que fomenti tant la innovació tecnològica com la sostenibilitat. "Les persones són el motor del canvi, i els enginyers tenen un paper estratègic en la construcció d'un futur més equilibrat i avançat", ha conclòs, reafirmant la missió d'Enginyers Industrials de Catalunya de ser un referent en la promoció de talent i innovació.

Una visió compartida

L'esdeveniment ha comptat amb la participació de figures destacades com Elisa Rodríguez Ortiz, directora de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), que ha exposat el dèficit de sobirania tecnològica a Espanya, reflectit que només un 15-20% de les patents registrades són d'origen nacional. Per la seva banda, Climent Molins Borrell, vicerector de Transferència i Innovació de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha destacat l'impacte positiu del sexenni de transferència com a incentiu per a la investigació aplicada i els esforços de la universitat per agilitzar processos administratius per fomentar la col·laboració amb les empreses. Per la seva part, Elisa Rivera Mendoza, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha emfatitzat la necessitat d'una inversió més gran en R+D i la implementació de plans nacionals d'atracció i retenció de talent, orientats a potenciar el desenvolupament tecnològic del teixit empresarial espanyol.

La diversitat de perspectives i el compromís dels ponents han emfatitzat la importància d'una visió integral i col·laborativa per abordar els desafiaments tecnològics i socials del futur.

Compartir