La sisena edició de la “Nit de la Robòtica”, organitzada pel Grup de Treball de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0 -enguany celebrada virtualment-, ha premiat com a “Projecte de l’any” la iniciativa solidària “CovidRobots”, que ha ajudat a solucionar el coll d’ampolla dels tests massius de PCR durant la COVID-19. Aquests dispositius estan a l’Hospital Clínic i a la Vall d’Hebron de Barcelona, i a l’Instituto de Salud Carlos III i a l’Hospital de la Paz de Madrid, fins a 18 centres de tot l’Estat.
Va recollir el premi Andreu Veà, impulsor de la xarxa “CovidWarriors”, de la que també formen part Rocío Martínez, biòloga molecular del King's College de Londres, Javier Colás, director d’Innovació a ESADE, María Parga, directora de BME i presidenta del consorci Alastria, i Sandra Figaredo, consultora a Llorente i Cuenca. “Estava confinat a casa i vaig pensar en fer ús de la meva xarxa de contactes. M’ajudeu a ajudar als que ajuden? I la resposta va ser massiva” va explicar Andreu Veà.
El jurat del Premi ha valorat, entre d’altres, que els “CovidRobots”, al ser de codi obert, estan habilitats per a qualsevol marca comercial de tests i s’adapten al protocol de qualsevol hospital, permetent multiplicar fins a 7 vegades la capacitat actual de les proves PCR, arribant als 2.400 test diaris.
Com va explicar Pere Homs, director general dels Enginyers Industrials de Catalunya “l’edició d’enguany de la Nit de la Robòtica està centrada en el paper que la robòtica ha jugat, juga i seguirà jugant en la superació de la crisi generada per la COVID-19”.
Premi a la trajectòria professional
En el decurs del mateix acte virtual, el físic i enginyer informàtic Joan Batlle Grabulosa va rebre el “Premi a la trajectòria professional”, pel seu treball en l’àmbit de la robòtica submarina a l'Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) de la Universitat de Girona. Per Batlle, “rebre el premi un cop ja ha superat l'etapa científica és un reconeixement extraordinari que li fa reviure les experiències i que ho transmetrà a l'equip amb molta alegria”.
Joan Batlle és llicenciat en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. El 1991, al crear-se la Universitat de Girona, va impulsar el Departament d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors, del què en va ser-ne director. Del 2002 al 2005 va ser rector de la Universitat de Girona. També ha estat responsable de la xarxa de vivers d'empresa de la Universitat, des d’on va dinamitzar la recerca i la transferència de tecnologia. Des de 2014 és catedràtic emèrit de la Universitat de Girona.
Carles Soler, membre del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0 va repassar fets i notícies de l’àmbit de la robòtica que van succeir el darrer any, assenyalant que la robòtica ha participat activament en la lluita contra la pandèmia. Va destacar que Universal Robots i MIR ha obert a Barcelona el primer hub de robòtica col·laborativa del món i que ABB inaugurarà a Cerdanyola del Vallès el seu primer Customer Innovation de Robòtica a Europa. Per Soler, “dues iniciatives que ajudaran a què Catalunya segueixi sent un pol d’innovació de la Robòtica”.
Trobada de referència del sector a Catalunya
La “Nit de la Robòtica” és la trobada de referència d’aquest sector estratègic per a la indústria catalana, amb quasi un centenar d’empreses que es dediquen a aquesta activitat. La Comissió d’Indústria 4.0 està formada per membres dels col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, del d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.