Hem rebut a la nostra seu de Via Laietana a John Hoffman, CEO de GSMA, l’organització global que lidera la indústria del mòbil i promotora del prestigiós Mobile World Congress (MWC) a Barcelona. En aquesta ocasió, el Sr. Hoffman va impartir la conferència "El futur del MWC Barcelona", una activitat que va ser possible gràcies a la tasca contínua de la Comissió de Jubilats i Prejubilats, mitjançant l’Aula d’Extensió Universitària, vinculada a la UPC.
Durant la visita, al Sr. Hoffman el van rebre el director general d’Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, i la presidenta de l’Associació, Maria Salamero, acompanyats d’altres representants destacats del col·lectiu. La trobada va constituir una oportunitat única per intercanviar visions sobre el paper de l’enginyeria industrial en el desenvolupament tecnològic i la innovació empresarial, àmbits estretament vinculats al lideratge global de GSMA en el sector de la connectivitat mòbil.
Al llarg de la conferència, el Sr. Hoffman va tractar diversos aspectes relacionats amb la innovació, les tendències en tecnologia digital i mòbil i l’impacte del congrés. Respecte d’aquest últim, el CEO de GSMA va comentar que “el MWC té molt capital intel·lectual i humà que s'uneix a la ciutat, i volem que se sentin segurs i protegits”. A més, va subratllar la importància de generar valor en un context marcat pel creixement de la intel·ligència artificial generativa, afirmant que “fins que la IA no comenci a crear valor real, l'ésser humà forma part de cada idea nova”. Sobre aquesta qüestió va afegir que “el talent humà és el nucli de cada nou invent i de cada canvi social, i el MWC intenta ser el catalitzador d’això”.
En referència als canvis concrets implementats pel congrés, el Sr. Hoffman va assegurar que s’han començat a desplegar programes que beneficien tots els nivells educatius de manera transversal, així com empreses de diversos sectors, amb l’objectiu de mantenir una tendència positiva. També va destacar el Programa Ministerial del MWC, que l’any passat va reunir 160 delegacions de 140 països per establir polítiques que permetin gestionar la transformació digital d’una manera efectiva, responsable i amb límits clars, especialment en àmbits com la intel·ligència artificial.
Per la seva banda, Maria Salamero va inaugurar la sessió agraint el talent sènior que conforma la comissió i valorant els reptes socials actuals vinculats a l’enginyeria. També va destacar la feina de foment de vocacions STEM mitjançant iniciatives com “La màgia de l’enginyeria”. Durant la seva intervenció, la presidenta va demanar al Sr. Hoffman que “posi a l’equació el talent divers, intergeneracional i de gènere, i dels enginyers, perquè l’enginyeria es troba darrere de gran part dels aspectes que mouen el nostre món”.
Finalment, Carlos Grau, expert en lideratge empresarial, va posar en relleu el nivell de rellevància que ha assolit el MWC a la ciutat des del seu desembarcament el 2006, convertint-se en un esdeveniment de referència en l'àmbit global. “Un dels factors de l’èxit del MWC a Barcelona és la seva posició geopolítica entre la Xina i els Estats Units, on tothom es pot sentir com a casa”, va destacar Grau.
Aquesta conferència posa de manifest el compromís d’Enginyers Industrials de Catalunya per establir aliances amb líders internacionals, consolidant el seu paper com a punt de trobada d’idees i innovació. L’entitat continua treballant per connectar talent, coneixement i lideratge en un món cada cop més globalitzat i tecnològicament interconnectat.