Sis empreses emergents de l’àmbit de la salut han tingut només set minuts per explicar el seu projecte, situar els reptes que tenen al davant i animar els inversors interessats que apostin perquè la seva idea es faci un lloc al mercat. El 2n Fòrum d’Inversió en Salut Tricol·legial, una cita que organitzem des del Col·legi al costat del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) i el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB)

Biotecnologia, dispositius mèdics, programació i teràpia en el terreny de la cardiologia, oftalmologia, oncologia o cirurgia ortopèdica. Les propostes, totes sanitàries, són possibles solucions a problemes que metges i pacients encara no han pogut resoldre i han estat escollides per un comitè avaluador d’entre una vintena de candidatures. La seva exposició, aquest cop a la sala d’actes del Col·legi d’Economistes, és la prova final d’un procés que també compta amb acompanyament i assessorament. 

És una fórmula imbatible: tecnologia, ciència i models de negoci”, ha destacat el degà Narcís Armengol en l’obertura del fòrum, “i això és el que volem representar els tres col·legis, els més importants del país”. Armengol ha recalcat que Catalunya, i Barcelona en concret, és el primer ecosistema d’start-ups, que suposen una facturació de 2.300 MEUR, un 16% en salut. La majoria, ha especificat, són de base tecnològica. Per això veu imprescindible poder unir aquestes idees amb inversors que puguin entendre els projectes. “Que cap projecte quedi desert per manca de comprensió”, ha recalcat Armengol que ha xifrat en uns 100 MEUR les necessitats de l’ecosistema emergent a Catalunya. 

“Catalunya sempre ha tingut bones idees i molts projectes d’investigació que cal aterrar perquè tingui retorn social i econòmic”, ha afegit en l’obertura d’aquesta segona edició del fòrum, Elvira Bisbe, presidenta del Col·legi de Metges de Barcelona. Per la representant dels metges, aquest retorn “permet generar riquesa i coneixement” i, de retruc, generar “molta capacitat d’atracció” a la ciutat i el país. 

Per la seva banda, Oriol Amat, vocal del Col·legi d’Economistes ha insistit en el valor econòmic que generen aquestes empreses i la necessitat d’aconseguir finançament més enllà de la família, els amics i l’entorn proper. “Si, hi ha un percentatge d’empreses emergents que no tiren endavant però les que ho fan, generen molt valor econòmic”, ha destacat Amat. El degà del Col·legi, Carles Puig de Travy veu en el fòrum “la millor mostra del potencial que hi ha a Catalunya, especialment en el sector salut”

De la primera edició del fòrum, s’han aixecat inversions en un 50% dels projectes presentats, una taxa d’èxit superior al d’altres fòrums, segons explica el president d’EconomsitesBAN, Pol Font, que insisteix en la importància d’organitzar sessions com aquesta per seguir donant suport a l’ecosistema emprenedor. 

Consells per a inversors i emprenedors 

L’acompanyament, en les fases inicials, és una de les claus de l’èxit d’empreses emergents i això és el que, precisament, fan des d’Stimulo Design Agency, una de les empreses patrocinadores del Fòrum. El seu cofundador, Xavier Majoral, ho descriu com “posar llum a la foscor” en les fases de més invertasa. “A l’hora d eplantejar un projecte, apropem el món industrial per portar una idea al mercat”, ha dit Majoral en una taula rodona conduïda per Marta Alsinella, directora d’EconomistesBAN, que també ha comptat amb la participació de Marc Font, d’Inbrooll Industries, Innovation Office rand Partner, que també s’encarreguen d’ajudar en el camí “llarg i polièdric” que és saltar a la fase d’industrialització tant pel que fa a regulacions, patents i costos, entre altres aspectes que han de tenir en compte els emprenedors. 

En el terreny legal, Alex Puigbo i Marc Palau, d’ETL Global, han desgranat les clàusules que es poden incloure en els pactes de socis i han donat alguns consells per evitar malentesos futurs des d’aquestes etapes inicials. A més, Puigbo i Palau també han repassat les deduccions de què es poden beneficiar els inversors en funció dels imports i els anys de vida de les companyies. 

Acabada la sessió, el 3r Fòrum d’Inversió en Salut Tricol·legial ja comença a caminar. La seu, en aquesta ocasió, serà la d’Enginyers Industrials de Catalunya

Compartir