La Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers Catalans va atorgar el premi Indústria 4.0 a l’empresa Gràfiques Salaet per assolir una implantació exitosa de múltiples solucions de la indústria 4.0, tot demostrant que la transformació digital permet encadenar objectius pas a pas. 

Els accèssits van ser pels projectes “La digitalització com a arma competitiva” de Deima Ingenieros i per “La Intel·ligència Artificial com a palanca per al canvi cultural” de l’empresa Lligats Metàl·lics. El lliurament es va fer a la cloenda de setena edició del Fòrum Indústria 4.0 celebrat a l’Espai Endesa, amb la participació de prop de  100 professionals de l’enginyeria que han pogut conèixer totes les oportunitats de les tecnologies actuals i futures en el món de la producció.

El degà Narcís Armengol va animar a “construir una nova cultura industrial i tecnològica que potenciï la competitivitat en un entorn global, reforci els vectors socials i mediambientals i que afavoreixi la retenció del talent”. Carles Miranda, coordinador d’Indústria 4.0 i Economia Circular d’Acció, va parlar sobre el programa d’ajudes i serveis per a la transformació digital de les empreses Proacció 4.0 i, en concret, del Digital Innovation Hub de Catalunya.

Constanza Saavedra, directora de InfoPLC, va presentar les lliçons apreses de la darrera Hannover Messe 4.0. El professor i consultor Xavier Marcet va fer una conferència en línia sobre “La innovació motor de la Indústria 4.0. o la Indústria 4.0 motor de la innovació”. Marcet va destacar que “la tecnologia està entre les aspiracions i els problemes a resoldre i un model de negoci. La gran dificultat per innovar està en el management, en com gestiones el present i l’agenda de futur”. 

Michael Laughin, del Grup de Treball d’Integració de la Comissió Indústria 4.0, va exposar quines són les barreres i els impulsors de la indústria 4.0. Laughin va presentar la guia de bones pràctiques per reduir els riscos

 

Del final de línia a la transformació digital

El Premi Indústria 4.0 es va atorgar a una implantació exitosa de solucions d’Indústria 4.0 per optimitzar el procés del final de línia (preparació dels productes, posterior a la seva fabricació i abans de lliurar al client). El projecte de Gràfiques Salaet mostra que l’aplicació de múltiples tecnologies potencia la transformació digital i permet encadenar els objectius pas a pas. 
 

Digitalització i Intel·ligència Artificial, competitivitat i canvi cultural

D’altres implantacions remarcables de la tecnologia 4.0 a les indústries catalanes, i guanyadores dels Accèssit Indústria 4.0, van ser el projecte “La digitalització com a arma competitiva”, per posicionar a l’empresa en mercats internacionals d’alta exigència, de Deima Ingenieros. Aquesta iniciativa també demostra que a Catalunya es té capacitat per desenvolupar i proveir tecnologia i no només per implantar-la. 

Un altre projecte premiat va ser “La Intel·ligència Artificial com a palanca per al canvi cultural” de l’empresa Lligats Metàl·lics. Segons el jurat, aquesta implantació demostra que “les dades (i sobretot les de qualitat) són la base de la transformació digital. Però el valor el trobem en saber passar de les dades a la informació”. 

Durant la cloenda de l’acte, Joan Romero, conseller delegat d’Acció, va destacar que “la transformació digital és un procés transversal, territorialment, sectorialment i que es dona tant en empreses petites, mitjanes, com grans. El Fòrum Indústria 4.0 és una bona mostra de les empreses punteres que tenim al país”. 

El Fòrum Indústria 4.0 ha confirmat que la confluència de diferents tecnologies com la robòtica col·laborativa, l’electrònica embeguda o Internet de les coses (IoT), la fabricació additiva, la logística avançada i la connectivitat o software d’integració, ofereixen un marc tecnològic renovat que permet plantejar la fabricació de manera competitiva en els països europeus amb tradició industrial.  

 

Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers Catalans

La Comissió Indústria 4.0 està formada per membres del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, dels Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i de l’AIQS. 

 

Compartir