Web Fòrum Indústria 4.0

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

La Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya va reconèixer la iniciativa, esforç i capacitat de posar el talent al servei de la comunitat i dels projectes de respiradors generats des de l’entorn tecnològic i industrial català per fer front a la COVID-19 amb el Premi Indústria 4.0. Un guardó que va recollir el director d’Innovació d’AQuAS, Ramon Maspons, durant la cinquena edició del Fòrum Indústria 4.0 -celebrada el passat 12 de juny, aquest cop en format virtual- i que van compartir els projectes AER-0 (CDEI-UPC), AIRE v5 (DOGA), DAR (GasN2), GARROTXA (NOEL Alimentaria), LEITAT1 (LEITAT), MAR (MOSE Serveis d’Enginyeria), OXYGEN (SEAT), Q-VENT (QEV TECHNOLOGIES) i RESPIRA (GPA Innova).

Cal sensibilitzar de la necessitat de transformació digital en les empreses i la COVID-19 ha sigut un gran catalitzador” va declarar la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant la cloenda de l’acte. El degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, va explicar que la indústria ha de ser el vector per a la recuperació econòmica, amb 4 eixos bàsics que són la innovació, la internacionalització, la transformació digital i la sostenibilitat.

Joan Carles Casas, president de la Comissió Indústria 4.0 (entitat organitzadora del Fòrum), va defensar que “no hi ha alternativa a la Indústria 4.0 perquè d’aquesta crisi només se’n pot sortir si se’n surt reforçat”. Joan Guasch, director de Programes Públics a Eurecat, va explicar que els reptes actuals del sector són la interconnectivitat, la interoperabilitat dels sistemes, un major coneixement tecnològic, assegurar la disponibilitat de proveïdors de solucions i establir una col·laboració oberta entre els diferents actors implicats, amb un intercanvi clar de dades i experiències.

“Cal apostar per la gestió digital de les cadenes de subministrament global. Les empreses europees han d’apostar per cadenes regionals amb un menor risc de disrupció i per cadenes de producció distribuïda pel món” va explicar Alfons Cornella, conferenciant convidat i expert en innovació. Cornella també va assenyalar que els grans reptes d’Europa són la desglobalització, “es frenarà l’interès per un món global”, l’automatització i optimització, aconseguir una bona base científica aplicable als processos tecnològics i potenciar “els campions”.

Al llarg de la jornada, es va avaluar com la crisi del COVID-19 ha accelerat la indústria 4.0 i si aquesta ha sigut capaç de frenar la crisi derivada. El director general dels Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, va destacar que “amb la crisi de la COVID-19, tot s’ha accelerat. Cal adoptar una actitud emprenedora perquè el món no ens esperarà i saber utilitzar la voluntat, el talent, la dimensió, un entorn favorable i la solidesa financera de les empreses”.

I si el que hem fet per millorar la gestió d'una crisi sanitària fos el que hem de fer per potenciar la nostra indústria?” va preguntar el responsable del Grup de Treball de Fabricació Additiva de la Comissió Indústria 4.0, Felip Fenollosa. Una qüestió que van intentar contestar d’altres membres de la Comissió com Xavier Pi, responsable del Grup de Treball de IoT, destacant la figura del bessó digital per “córrer més, amb més qualitat, reduint costos i millorant l’entorn laboral”. Segons Xavier Conesa, director general de Tecnomatrix, “les primeres empreses que comencin a aplicar Bessons Digitals seran les que tinguin una situació més favorable i competitiva”.

Les fàbriques intel·ligents necessiten treballadors intel·ligents i amb valors humans” va assenyalar Carles Soler, responsable del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0. Uns treballadors que potser optaran pel teletreball, com va anunciar Michael Loughlin, del Grup de Treball de Software, afavorint les descentralitzacions i deslocalitzacions de les empreses.

Els robots en la indústria química són les plantes de procés que són molt eficaces però que encara són 3.0” va recordar Julià Sempere, responsable del Grup de Treball de Química, una automatització que també va trobar a faltar Conrad Cardona, del Grup de Treball de Lógística, com a resposta a la creixent demanda en línia i per defugir la precarietat laboral.

Els responsables dels Grups de Treball de Intel·ligència Artificial, Oriol Vilàs, i d’Agricultura 4.0, Fran García, van demanar respectivament la “implicació dels enginyers en la governança global del desplegament de la Intel·ligència Artificial” i la “integració de tota la cadena agroalimentària” amb l’ús de les tecnologies d’Indústria 4.0.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Presentació Premi Indústria 4.0

Guardonats Premi Indústria4.0

Compartir