Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
Amb l’aprovació dels “Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim” (POEM) prevista pel dimarts 24 de gener de 2023, la regulació de la implantació de l’eòlica marina flotant en el territori dóna un important pas endavant. L’estat espanyol va aprovar recentment la “Hoja de Ruta de la Eólica Marina”, desenvolupada per l’IDAE, en la que s’analitza l’estat de desenvolupament d’aquesta tecnologia, el seu potencial i els costos estimats de la seva implantació a Espanya.
En una jornada, que es va celebrar el 18 de gener de 2023, dedicada a aquest tipus d’energia -la primera del cicle sobre energies renovables organitzat per la Comissió d’Energia-, les diferents expertes i experts van coincidir en el fet que “2023 serà un any clau per al desenvolupament de l’eòlica marina flotant. Un nou marc normatiu podrà assegurar el seu desplegament de manera ordenada”. La presidenta Maria Salamero va recordar el paper clau de les energies renovables per assolir els objectius de reducció de les emissions d’efecte hivernacle en un 55% pel 2030.
Lluis Pinós, president de la Comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, va fer una crida per a “un desplegament urgent de les energies renovables a Catalunya perquè anem molt endarrerits, cal fer un esforç per aconseguir un major valor de potència instal·lada”. A la importància del seu desenvolupament per complir amb els objectius de neutralitat climàtica, Pinós va afegir que també cal tenir present que la seva implantació suposa “la baixada del preu de l’electricitat en el mercat majorista i, per tant, la reducció de les factures elèctriques dels consumidors”.
Per què són tan importants els POEM per a l’eòlica marina flotant? Itziar Martín Partida, subdirectora general per a la Protecció del Mar al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), va explicar que aquests Plans tenen “per finalitat propiciar l’activitat i el creixement sostenible dels sectors marítims de manera compatible amb el respecte als valors dels espais marins i amb l’aprofitament sostenible dels recursos”. Al llarg de la sessió, Martín va mostrar la delimitació de les Zones d’Ús Prioritari (ZUP) -garanteixen els usos d'interès general- i les Zones d’Alt Potencial (ZAP) -se centren en les activitats sectorials i en les generals a desenvolupar en un futur (on encaixaria l’eòlica marina flotant)-.
Joaquim Brun, responsable del GT de Generació d'Energia Renovable, va fer referència a l’estudi “La Transició Energètica a Catalunya” dels Enginyers Industrials de Catalunya per assenyalar que “pel que fa a energia eòlica, si volem complir amb els objectius establerts (de 13.100 MW) cal instal·lar 919 MW/any fins al 2030 i 700 MW/any fins al 2050. Cal accelerar la seva implantació”.
Una oportunitat per a la innovació, la indústria i l’enginyeria
Juan Ramon Ayuso, cap del Departament d'Eòlica i Energies del Mar de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), va presentar la Hoja de Ruta de la Energía Eólica en España. “Espanya és el país de la Unió Europea amb més centres de proves per a noves tecnologies energètiques marines”, va destacar Ayuso. En concret, les principals tendències de l’eòlica marina se centren en turbines més grans per a un millor aprofitament del recurs; reduccions significatives del cost de generació (incrementant la seva competitivitat vers altres tecnologies) i en importants avenços en el desenvolupament de tecnologies flotants que fan que els parcs en zones profundes puguin ser viables. En aquest sentit, Alejandro Blázquez, de Siemens Energy va compartir amb l’auditori les principals novetats en les subestacions offshore i les connexions a la xarxa.
Raquel Juan, membre del projecte en estudi “Parc Tramuntana”, va destacar el valor afegit dels projectes d’eòlica marina flotant per a la societat i el territori. “Volem que l’Empordà sigui el primer beneficiat. És una gran oportunitat per generar llocs de treball qualitatius, impulsar l’R+D+I, per les universitats, centres de recerca, enginyeries i pel teixit industrial català”, va explicar.
Alex Raventós d’X1wind va insistir en la importància dels projectes pilot per al desenvolupament de la tecnologia de l’eòlica marina flotant. “Els nous dissenys se centren en reduir els costos dels materials, de les emissions en la implantació i el transport i, evidentment, en la vida marina”, va avançar Raventós. Anna Rivera Jové, cofundadora i directora de Youwind Renewables, va afegir al debat un altre element que és la falta de personal qualificat per accelerar el desenvolupament dels parcs eòlics. Amb la seva startup, Rivera vol acompanyar als promotors de parcs eòlics en tot el procés.
Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
Amplia a Fulls d'enginyeria