El Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Grup Caixa Enginyers han signat una aliança estratègica per impulsar l’enginyeria des de diversos àmbits d’acció com són els serveis financers personalitzats i propers i el coneixement de l’enginyeria i la promoció de les vocacions STEAM, amb el compromís d’ambdues entitats de generar impactes positius a la societat i al planeta.

El conveni explora noves sinergies per tal de potenciar l’activitat tant del Col·legi i l’Associació com de Caixa Enginyers al col•lectiu, als socis i sòcies de l’entitat bancària i a la societat. El nou acord avança, en el marc del propòsit de Caixa Enginyers d’humanitzar les finances, oferint el millor servei i assessorament financer als enginyers i enginyeres, amb la voluntat de generar coneixement de manera compartida amb ambdues entitats. El president de Caixa Enginyers, Félix Masjuan, i la presidenta de l’Associació, Maria Salamero, han firmat els documents que assenten les bases d’aquest nou marc de col·laboració. 

Amb aquest conveni, d’una banda, es referma el compromís amb la recerca en l’enginyeria amb el suport econòmic al premi Tesi Doctoral que s’atorga cada any en el marc de la Diada dels Enginyers. A través de la Fundació Caixa Enginyers, l’entitat seguirà aportant 10.000 euros per al guanyador de la beca.

D’una altra banda, la col·lecció  ‘Enginyers il·lustres’ dedicarà el proper exemplar a Isabel P. Trabal i Tallada, impulsora de l’entitat bancària cooperativa. La publicació es presentarà en l’acte d’homenatge en motiu del centenari del naixement de la primera dona catalana titulada en enginyeria industrial i la primera dona de l’estat espanyol en obtenir el títol de Doctor Enginyer Industrial. A més d’ocupar diversos càrrecs a la junta directiva de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, com a bibliotecària i vocal, Trabal va formar part de la comissió interinstitucional entre l’Associació i el Col·legi que va explorar les possibilitats de crear una caixa d’enginyers, culminant la seva fundació l’any 1967. Apostant per treballar per donar resposta als problemes dels enginyers sempre amb una visió estratègica, clara i concreta, Isabel P. Trabal va presidir Caixa Enginyers del 1991 al 2007, moment de la seva jubilació. 

Les entitats també han acordat treballar conjuntament per al foment de les vocacions tècniques, una tasca i compromís que ja han dut a terme de manera independent fins al moment. En són un exemple els tallers i activitats que realitza la Fundació Caixa Enginyers en col·laboració amb diverses entitats, o l’edició del conte il•lustrat ‘La màgia de l’enginyeria’ que, en el marc de la celebració dels 160 anys de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha volgut donar a conèixer la professió als infants catalans. 

Amb aquest acord, les dues institucions es comprometen a complementar les accions que ja duen a terme amb actuacions que es concretaran el darrer trimestre de 2024. L’aliança signada aquest dijous complementa el compromís del Col•legi i l’Associació d'oferir més serveis d’utilitat als enginyers i enginyeres del col·lectiu, amb serveis financers de qualitat i atenció personalitzada, adaptats a les necessitats actuals dels professionals de la mà de Caixa Enginyers.  

Maria Salamero, presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, veu el nou conveni com “un pas endavant en la relació entre les dues institucions, a través de projectes concrets amb els quals poden aportar l’experiència i, per tant, contribuir a la seva efectivitat i impacte”. En paraules de Félix Masjuan, president del Grup Caixa Enginyers, aquest acord possibilita “poder treballar en pro de l'enginyeria, generant sinergies amb el Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya a totes les seves demarcacions territorials, i contribuir a despertar l’interès per una vocació tan apassionant, és un orgull per a la Fundació Caixa Enginyers. Estem molt orgullosos de seguir col·laborant amb el Col·legi i l’Associació, amb qui compartim tants valors”.

Compartir