En el marc del 160è aniversari de l’Associació, l’acte “Enginyeria, societat i política” que es va celebrar al paranimf de l’Escola Industrial, el 20 de novembre de 2023, va reunir a diferents representants de la classe política, líders empresarials i agents socials del nostre país. Va ser l’ocasió per presentar el document “Enginyeria, motor de progrés”, una reflexió del nostre col·lectiu que recull 300 propostes en què la tecnologia, gràcies a l’enginyeria, forma part de les solucions.  

 

 

L’esdeveniment va ser presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, qui va destacar que “treballant plegats, amb el vostre bagatge, lideratge i coneixements, encararem i donarem respostes idònies als reptes de futur”. En aquesta mateixa línia, la presidenta Maria Salamero va reivindicar “un espai permanent de tecnologia, indústria, lideratge i sobretot d’acció”. El degà Narcís Armengol va interpel·lar a actuar “amb rigor, pragmatisme, ambició, determinació i valentia i també amb celeritat”. 

La diputada i presidenta delegada de Serveis Generals i Transició Digital de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, va apel·lar “a la vocació de servei” dels enginyers i enginyeres i va destacar que “sou una peça vital per tirar endavant els reptes col·lectius que tenim com a societat”. 

‘L’enginy() del nostre món’ va ser la conferència a càrrec d’Israel Ruiz, vicepresident del MIT i, actualment, founding charman i conseller a The engine. “El futur del món està a les mans de l’enginy”, van ser les paraules de Ruiz i va explicar que el talent i l’actitud són els dos conceptes imprescindibles i definitoris d’un país o una societat, “el centre de gravetat”. 

Matilde Villarroya, del Consell de redacció del document “Enginyeria, motor de progrés” en va fer un resum i va indicar que és “una reflexió elaborada per enginyers i enginyeres que s’enfronten, cada dia, a aquests reptes des dels seus àmbits d’acció”

Al llarg de l'acte, les persones assistents van participar en una dinàmica per compartir reflexions i debatre els diferents reptes del món d'avui. I dels resultats de les seves deliberacions es pot destacar que: en el cas de la transformació digital, es va concloure que cal destinar més recursos en el talent digital; pel que fa a l'emergència climàtica, el subrepte que preocupa més és el de l'aigua; en la salut de les persones caldria posar el focus en la gestió i eficiència dels recursos i que el sector amb més recorregut de la indústria innovadora és el de la farmàcia i biotecnologia. Si parlem del repte de l'energia, es va assenyalar que l'aspecte més crític és el desenvolupament de les energies renovables i, per a una societat justa, el subrepte que preocupa més a les persones assistents en l'acte és l'educació, salut i protecció socials, els pilars bàsics d'una societat.

 

Galeria d'imatges

Accedeix al document Accedeix a la web
Compartir