Per més informació clica a la fitxa de la jornada
El món de la salut és una destinació professional d'interès per a molts enginyers i enginyeres que contribueixen amb els seus coneixements a les vessants de producció, manteniment o gestió d'institucions públiques com hospitals i agències, d'indústries farmacèutiques i de dispositius mèdics i d'empreses de serveis.
En el marc del dia internacional de les dones, les comissions d’Enginyeria de la Salut i d’Equitat, Tecnologia i Futur van organitzar, el passat 10 de març de 2022, una taula rodona amb cinc enginyeres amb perfils professionals, tipus d'empreses, localitzacions i experiències diferents que van compartir les seves experiències, reptes i previsions de futur en aquest món. La taula va ser moderada per Caterina Vidal, vicepresidenta del GT de Digital Health i enginyera biomèdica a d'ENGINY biorem.
“Els centres sanitaris són un ens viu, qualsevol errada pot tenir conseqüències molt greus” va destacar Gloria Perona, cap d'enginyeria del Banc de Sang i Teixits. D’altra banda, Perona va assenyalar que “el seu dia a dia és un repte apassionant” i va reclamar “seguir mantenint la polivalència que caracteritza a la nostra professió i lluitar per una major visibilitat en els hospitals perquè som un actiu molt valuós”.
En aquesta mateixa línia, Bàrbara López de Zamora, responsable d'electromedicina de l'Hospital Joan XXIII, va destacar que “les institucions cada vegada són més conscients de què l’enginyeria és vital i de què cal tenir-la integrada, no només en el món dels equips mèdics sinó també en les instal·lacions”. López va ressaltar la importància de què “treballem tots de la mà” ja que “tots els nostres perfils són complementaris en una institució sanitària”.
Entre els diferents reptes diaris als que han de fer front els i les professionals de l’enginyeria en el sector salut, Montse Bresolí, responsable de desenvolupament de la Divisió Hospitalària de Veolia Serveis Catalunya, va destacar el de la seguretat. “Hem de garantir la seguretat en les instal·lacions i no és una tasca senzilla perquè moltes són molt antigues, n’hi ha dels anys 70. No pots baixar la guàrdia, el control és bàsic”, va afirmar Bresolí.
Aranzazu Viadel, Sales Representative Ortopedia a Johnson & Johnson, va estudiar enginyeria biomèdica. “La nostra tasca és formar a les persones perquè puguin incorporar la tecnologia en el seus processos. Ens adaptem a les necessitats del pacient” va explicar Viadel.
Marc Pérez Pey, president de la Comissió d’Enginyeria de la Salut, va ser l’encarregat de tancar la jornada i va destacar que “l’enginyeria de la salut té molt de futur, és un sector estratègic i més que reptes el que tenim són oportunitats”.
Per més informació clica a la fitxa de la jornada