Un Hispack més gran i més sostenible, ha acollit la iniciativa de Fira de Barcelona i del Col·legi per fer valdre la feina dels enginyers i les enginyeres en el sector industrial i de l’embalatge celebrant l’Engineers Day. La jornada es va celebrar el 8 de maig de 2024, en el pavelló destinat a Logística, Automatització i Robòtica, i va oferir una completa agenda de continguts sobre l’aplicació de noves tecnologies en logística interna i va ser una oportunitat per fer networking i compartir experiències i solucions per abordar els reptes que afronten els professionals de l’enginyeria en aquest sector, com són la digitalització o el desenvolupament sostenible. El claim de la sessió va ser Welcome creators of tomorrow!
L’Engineers Day també va ser una bona ocasió per reconèixer la contribució d’entitats i empreses del sector de la logística, automatització i robòtica, i les iniciatives i projectes innovadors en aquest àmbit. El degà Narcís Armengol va lliurar el guardó honorífic Engineers Day - Hispack a ICIL (Institute for Careers, Innovation in Logistics & Supply Chain) per la seva contribució al desenvolupament del sector logístic. ICIL és una institució, amb més de 40 anys d’història, que impulsa la logística a través de la formació, investigació, divulgació i networking. Ha format a més de 20.000 professionals i compta amb més de 500 persones associades, l’ICIL és membre del Board de l’European Logistics Association (ELA) i de diferents organismes i institucions de l’àmbit logístic llatinoamericà.
César Franco, president del Consejo General de los Ingenieros, va rebre el reconeixement pels 75 anys de la institució. "Espanya ha canviat molt i la indústria també. En els anys 80 va tocar reinventar-se i ara ens trobem en un moment similar i els nostres professionals i col.legis hi serem per aportar totes les solucions i recursos necessaris", va destacar Franco.
L’avantguarda en la intralogística
L’Engineers Day va començar amb una taula rodona moderada pel vicepresident de la Comissió de Logística, Conrad Cardona, sobre l'avantguarda a la intralogística, amb experts de l’empresa industrial, distribució FMCG i robòtica aplicada al magatzematge.
Victor Escanciano, director de Logística i Tecnologies de la Informació de Condis, va explicar el projecte d’automatització de les plataformes de distribució. “Actualment, automatitzem el 65% de les referències”, va indicar Escanciano. Gerard Rifà, Logístic Manager de GePork, va compartir les necessitats i condicionants del seu projecte i com va aconseguir implementar i adaptar l’Skypod, un sistema de picking d’unitats, a la gran varietat de clients de l’empresa. Peter Guan de Robotics Hai va mostrar una radiografia del sector i els factors socials i econòmics que han influït en la seva transformació.
A continuació, es va iniciar un diàleg Hispack-Enginyeria moderat per la sotsdirectora, Laura Ivern. Jordi Bernabeu, president del Comitè Organitzador de l’Hispack, va assenyalar que “l’enginyeria és clau en la fabricació de maquinària i la innovació en la indústria i l’embalatge”. "La falta de talent impedeix que les empreses puguin incorporar noves tecnologies i això afecta a la competitivitat i a l'economia", va apuntar el degà Narcís Armengol.
La cloenda de l’Engineers Day va ser a càrrec del director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Oriol Alcoba, qui va destacar la rellevància del sector del packaging a Catalunya (4,8% del PIB amb un total de 700 empreses, 90 d’elles de maquinària). “En un context digitalitzat i sostenible, és un sector que necessita reinventar-se i els enginyers i enginyeres seran claus en aquest procés d’innovació”, va indicar Alcoba.