Per a més informació clica la fitxa de la jornada

La directora de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, va compartir de primera mà els resultats de la Conferència COP 27, en una jornada celebrada el passat 1 de desembre i organitzada per les comissions d'Energia i de Canvi Climàtic i Economia Circular. Elvira Carles va assenyalar com un dels grans èxits de la COP 27 que “ningú es va aixecar de la taula de negociacions”. “Aquesta va ser la COP de la transició, la difícil serà la de l’any que ve”, va avançar.

Tots sabíem que la situació política complicada per la crisi energètica, la guerra entre Rússia i Ucraïna i la crisi econòmica mundial, relegaria l’emergència climàtica en un segon lloc”, va explicar Elvira Carles. L’objectiu principal de la COP era la reducció de les emissions però, tot i que Europa ha complert en aquest sentit, “hi ha països molt contaminants (Xina i Estats Units) i d’altres que estan creixent molt com la Indonesia i Corea del Sud”. 

La paraula que més es va sentir a la COP 27 va ser “hidrogen”, perquè tothom hi confia molt”, va comentar Elvira Carles. Les energies renovables van ser protagonistes, així com el desenvolupament de les capacitats per anar reduint les emissions. La presidenta de la Fundació i Clima va subratllar que es tractés de manera conjunta el canvi climàtic i la pèrdua de la biodiversitat per així conseguir una acció climàtica més efectiva. 

Un altre dels objectius era complir amb els 100.000 milions anuals per als països menys desenvolupats i seguir augmentant el finançament a través de préstecs i donacions. Finalment, es va crear un Fons específic de Pèrdues i Danys per compensar els efectes que produeix el canvi climàtic en els països més vulnerables. 

S’ha avançat en la implementació de l’article 6 de l’Acord de París (regles sobre el els futurs mecanismes de mercat i de no mercat del diòxid de carboni per augmentar l’ambició en la mitigació i adaptació) però “s’ha de completar per tenir un finançament real i una reducció de les emissions el més aviat possible”. Una economia baixa en carboni requerirà inversions de 4 a 6 billions d’euros l’any, “per això, cal involucrar als governs, els bancs centrals i comercials, els inversors institucionals, entre d’altres agents”. 

Per a més informació clica la fitxa de la jornada

 

Compartir