Més del 90% dels enginyers i enginyeres que han participat en la segona enquesta del col·lectiu aquest 2025, ‘Enginyeria i situació política, social i econòmica actual’ manifesten estar preocupats per l’impacte econòmic que pot tenir la situació geopolítica actual. Un 70% dels que estan en actiu creuen que la situació geopolítica afectarà els resultats de l’organització on treballen i només un 24% creu que no l’afectarà.
Tot i això, el 60% dels enquestats en actiu creuen que la situació del país el 2025 és igual o lleugerament millor que la del 2024. Les pitjors perspectives només les assimila un 7% dels enquestats en actiu, que creu que està molt pitjor que l’any passat.
Són algunes de les dades que sorgeixen de la darrera nanoenquesta realitzada al col·lectiu i que serveix per prendre la temperatura a enginyers i enginyeres en qüestions d’actualitat. En aquest cas, hem volgut saber què pensen els professionals de l’enginyeria de la situació actual i les repercussions que poden tenir alguns fenòmens en els resultats econòmics de les empreses on treballem.
Causes i oportunitats
L’enquesta també ha volgut detectar les causes que es consideren que poden repercutir negativament en l’activitat econòmica els pròxims mesos. D’una llista de dotze possibles factors, la confrontació geopolítica, els conflictes bèl·lics i la inestabilitat política han estat els més seleccionats, amb diferència, seguida de prop de la manca de talent i mà d’obra. Aquestes quatre causes han sortit molt per sobre d’altres com l’emergència climàtica, els conflictes socials o les desigualtats.
La intel·ligència artificial i altres mesures de transformació digital i l’atracció de talent, seguida de la internacionalització de l’activitat són, per contra, els tres factors que el col·lectiu veu com a possibles oportunitats en el món que vivim.
La primera enquesta d’aquest 2025, Enginyeria i equitat, es va realitzar en el marc del 8-M.
Consulta els resultats