Enviat per gcp_premsa el dv., 07/18/2025 - 15:42
El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya manifestem la nostra profunda preocupació i decepció per la no ratificació, aquesta setmana al Parlament de Catalunya, del Decret llei 12/2025, de 3 de juny, destinat a reforçar la resiliència del subministrament elèctric a Catalunya.
Aquest decret representava un pas imprescindible per avançar en la transició energètica del nostre país, ja que establia per primera vegada un marc normatiu clar per a les instal·lacions de bateries d’emmagatzematge energètic. Aquestes són fonamentals per garantir l’estabilitat de la xarxa, evitar apagades generals, impulsar i afavorir la integració de les energies renovables i permetre una gestió més eficient i segura del sistema elèctric.
La norma també reconeixia aquestes instal·lacions —i les fonts renovables en general— com a d’interès públic superior, la qual cosa permetia agilitzar la seva implantació amb seguretat jurídica i garanties per a tots els actors implicats.
En un moment d’emergència climàtica i de transformació profunda de model energètic, lamentem profundament que una mesura orientada a accelerar la transició energètica s’hagi vist frenada per una manca de consens polític. La transició energètica no pot quedar atrapada en dinàmiques de confrontació política o d’intercanvi d’interessos partidistes que, per legítims que siguin, ens desvien del camí àmpliament compartit cap a la descarbonització en el 2050.
Ja vam expressar, en una declaració anterior, la necessitat d’un Consens Nacional per a la Transició Energètica, on es fomenti amb determinació la producció renovable, l’electrificació de la demanda, el desplegament de xarxes intel·ligents i el desenvolupament del sistema d’emmagatzematge energètic. Reiterem aquesta crida.
Per tot plegat, instem el Govern i els grups parlamentaris a reprendre el diàleg amb urgència i a construir els acords necessaris per recuperar els elements essencials del decret.
Les nostres empreses i professionals necessiten eines normatives sòlides per guanyar competitivitat respecte a altres territoris i garantir un futur energètic net, resilient, sostenible i competitiu. Catalunya no es pot permetre el luxe de continuar endarrerint-se en un àmbit clau per a la competitivitat econòmica.