El passat 21 de juny, es va celebrar la Diada dels Enginyers al paranimf de l’Escola Industrial a Barcelona. L’acte que també va coincidir amb la celebració dels 160 anys de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, va posar el focus en la importància d’atraure i fomentar el talent com a palanca d’impuls i transformació de les empreses públiques i privades. 

En aquest sentit, el director general del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Pere Homs, va explicar que s’ha posat l’accent en el talent “perquè les empreses no troben els enginyers i les enginyeres que necessiten i aquesta és una reflexió que fa temps que tenim a sobre la taula”. Per la seva banda, Narcís Armengol, degà del Col·legi creu que, en aquest moment de grans canvis, “la indústria ha de saber incorporar la digitalització i la sostenibilitat per transformar-se i donar resposta a productes i serveis, que són els que avui necessita la societat”.

 

 

El talent a les empreses i a les administracions públiques

Llum Llosa, vicepresidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i presidenta de la Comissió d'Administracions Públiques va comentar que “és necessària la capacitat de liderar i gestionar dels enginyers i enginyeres a les administracions públiques”. 

Relacionat amb el talent també es va tractar el lideratge, en el transcurs de la Diada. Sobre aquest tema Maria Àngels Sebastià, presidenta Comissió de Lideratge Empresarial, va enumerar les principals competències presents en els professionals de l’enginyeria  i necessàries per un bon lideratge. Entre les quals Sebastià va destacar “la innovació, la capacitat de resiliència, perseverança, l'empatia, l'escolta, la confiança, capacitat de delegar i empoderar les persones, però a la vegada molta planificació i molta comunicació, i capacitat d'adaptació”.

Els responsables de les comissions dels diferents sectors econòmics van coincidir que en tots els sectors es viu un moment de transformació tecnològica, que requereix perfils d’enginyeria i cal fer atractius els estudis tecnològics i d'enginyeries per poder dur-la a terme. 

Així doncs, Jeroni Farnós, president de la Comissió d'Indústria Química i director general de Technip Iberia, va recordar queper complir amb la descarbonització i la sostenibilitat, calen unes tecnologies que requereixen talent d’enginyeria, científic, recerca i desenvolupament”. 

Pel que fa al sector energètic,  Laura Garcia, portaveu de la comissió d’Energia, va explicar que davant la transformació energètica “es requereixen enginyers i enginyeres amb una gran capacitat d'adaptació i amb un punt d'empatia amb els consumidors”. 

En el sector de la construcció i una vegada superada la gran crisi immobiliària i financera del 2008 que va provocar la marxa de molts professionals fora del país, és necessari “fer atractiu el sector, generar projectes interessants, formar a la gent, en els oficis i noves aptituds per modernitzar el sector, fent-lo més sostenible, més industrialitzat i més digitalitzat”, opina Andreu Iglesias, president de la Comissió de Construcció, Urbanisme i Infraestructures i director d'Enginyeria, Operació i Manteniment. 

Un sector que està vivint un canvi de paradigma és el de la Salut on per Marc Pérez Pey, president de la Comissió d'Enginyeria de la Salut i regional director a Hartmann Group i  es busquen enginyeres i enginyers “amb ganes d’ajudar a introduir la innovació en el sector de la salut i, sobretot, amb ganes de transformar el sistema”. 

Gian-Lluís Ribechini, president de la Comissió d'Innovació i Transferència Tecnològica, va apuntar que en el sector de la innovació es demana que “el talent sigui remunerat pel benefici que genera a l’organització les innovacions que desenvolupen”.

En el vessant empresarial, “es busquen professionals que tinguin capacitat de fer una transformació a les empreses amb una visió crítica de les situacions i de l'statu quo, així com creativitat per imaginar-se coses noves”, destaca el headhunter Ignasi Rafel, soci de Talmann Group i també membre de la junta del Col·legi. 

 

 

 

 

El foment del talent en el món acadèmic

Els responsables de les diferents universitats i escoles superiors que ofereixen estudis d'enginyeria van destacar la importància de fomentar el talent i la vocació pels estudis tecnològics a les escoles i els instituts. Així doncs, Xavier Roca, director de l’Escola Superior d’Enginyers Industrials Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), va detallar que per no perdre el talent és imprescindible que “les universitats expliquin què es pot fer amb una formació universitària als estudiants de Batxillerat i de l’ESO i fins i tot, a primària”. Per això “hem de ser capaços de provocar l’interès per la tecnologia i l'enginyeria als nois i noies, si som capaços de fer aquest esforç, aquest talent acabarà arribant a les universitats i tindrem enginyers titulats i titulades” va apuntar Magda Valls Marsal, directora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.

Rodolfo de Castro, secretari de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, va parlar de la col·laboració  entre empreses i universitats “a l’Escola Politècnica de Girona comptem amb el Patronat d'empreses, una entitat que ens ajuda a fomentar i potenciar activitats pensant en els instituts per explicar als estudiants els avantatges de triar carreres tecnològiques”.

Per la seva banda, Enric Fossas, director de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), aposta per fomentar “el talent en l'enginyeria industrial com es fomenta en l'esport”. 

 

 

 

Compartir