La intel·ligència artificial i la ciberseguretat són qüestions rellevants a tenir en compte per al bon funcionament de les empreses i, des d'aquesta perspectiva, els consells d'administració – i els consellers- tenen responsabilitat en el seu ús, la prevenció de riscos i la productivitat. La IA i la ciberseguretat, doncs, s'han convertit en temes prioritaris pels consells d'Administració. Per aquest motiu, la Comissió de Lideratge Empresarial va organitzar aquest dimecres la jornada 'Intel·ligència Artificial i Ciberseguretat: nous reptes per als consellers de cara al 2025'.

La presidenta de la Comissió, Maria Àngels Sebastià, va reconèixer aquest neguit de directius i consellers i va destacar que en el "món tecnificat actual" cal donar eines als consellers per "abordar aquests reptes des de la perspectiva de màxims òrgans de govern a les empreses".

La jornada va comptar amb la ponència de Pedro León y Francia, , que va reconèixer que ser conseller "és un càrrec de risc" per les responsabilitats que s'assumeixen en molts àmbits i, sobretot, per la necessitat de supervisar riscos com la ciberseguretat. A banda de l'atracció i gestió del talent i la sostenibilitat, aquestes eines tecnològiques han entrat de ple a les agendes dels consells. Per això, León aposta per "entendre i escoltar els experts, sense tornar-nos bojos". Per León, els consells d'administració han de tenir membres polivalents que entenguin que els riscos impacten en l'estratègia de negoci i disposar d'experts en l'executiu o com a assessors.

Per Josep Salvatella, CEO de Roca Salvatella, la IA generativa "ha vingut per quedar-se" i per això justifica la necessitat que consellers i conselleres hi entrin. Malgrat que fa temps que s'utilitza, considera que encara està en una fase molt incipient i que cal entrar-hi per conèixer-la, però recomana tractar-la, encara, com "un gran simulador". La digitalització a les empreses així com la recollida de dades i la seva gestió i ús, considera Salvatella, són "el motor" que necessita aquest ecosistema per no parar de créixer i per això recomana dedicar esforços a recollir les dades que tingui més sentit recollir i, així, preparar-se pel futur. Cal anar provant, diu Salvatella, perquè "la IA tot just està explorant, però caminar, caminarà".

L'expert en ciberseguretat, Sergio Martínez, va advertir de l'augment que ha registrat el cibercrim a escala global i el volum econòmic és de l'1,5% del PIB mundial, la suma del tràfic de drogues, d'armes i éssers humans. "Els darrers dotze mesos el 57% de les empreses d'entre cent a 5.000 usuaris han patit com a mínim un atac exitós", recorda Martínez, i alerta que "el camp de batalla està canviant, les xarxes són complexes, els empleats estan distribuïts i fora del perímetre i, per tant, les amenaces creixen".

Aquestes dades i el fet que la majoria d'atacs són al núvol i per robar credencials que es produeixen fora de l'horari laboral, segons Martínez, requereix prendre amb consideració les directives europees que preveuen sancions "importants" que poden arribar als 10 MEUR i fins i tot inhabilitacions. Martínez va recordar que a Espanya s'està anant tard amb la transposició de la directiva i va recalcar que justament fixa la ciberseguretat "com una prioritat" i que la responsabilitat "d'aplicació o incompliment" és dels consells d'administració. Per respondre-hi, Martínez recomana elaborar un pla director de ciberseguretat, el document que protegeix els actius digitals i que protocol·litza les actuacions un cop s'ha produït un incident.

Aquesta responsabilitat va centrar part de la taula rodona entre Martínez i Salvatella que, moderada per Carlos Grau, Board Member, Open Innovation Lead and Sales Strategist a Grau Innovation Consulting i membre de la Comissió de Lideratge Empresarial, va completar-se amb les preguntes dels assistents.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, va ser l'encarregada de tancar la jornada i va destacar que les eines tecnològiques com la ciberseguretat i la IA són sempre "vasos comunicants" pels riscos i oportunitats que generen. Salamero també va reivindicar la capacitat dels enginyers i enginyeres en resoldre aquests problemes i precisament transformar aquests riscos en oportunitats. "Veure el risc de no fer una cosa és una oportunitat de cara als consells d'administració perquè s'aprovin algunes inversions", va dir Salamero. La presidenta va reconèixer que hi entren moltes disciplines en joc i per això va concloure: "No ens hem d'espantar, no podem fer-ho sols i hem de veure-hi l'oportunitat".

Compartir