El Grup de Muntanya recupera i posa en valor un dels patrimonis immaterials més importants de Catalunya i organitza un recorregut per l’antic camí ramader i de la transhumància, des del Coll de la Creueta (Girona) fins a Caldes de Montbui (Vallès Oriental). 

La transhumància és una pràctica ramadera que encara està present en tota la riba de la Mediterrània, des de la península ibèrica, fins a Itàlia, els Balcans i el nord d’Àfrica. Els camins ramaders van néixer a l’Edat Mitjana i van arribar al seu punt àlgid en els segles XVIII i XI. En l’actualitat i per la desaparició de la transhumància (per raons econòmiques i per manca de relleu generacional), molts d’aquests camins s’han perdut.

Des del Grup de Muntanya d’Enginyers Industrials de Catalunya es vol recuperar aquesta part tan important del nostre patrimoni immaterial i posar en valor aquesta activitat econòmica, així com les poblacions relacionades. Més de 20 excursionistes, durant 7 dies (del dissabte 23 al divendres 29 de setembre de 2023), caminaran les set etapes que dibuixen aquesta antiga ruta, passant pels municipis de Castellar de n’Hug, el Coll de Merolla (Berguedà), les Lloses (Ripollès), Moià (Moianès) i la Mola del Gallifa (Vallès Occidental), entre altres. Amb indrets plens d’història com el rentador de la llana del Roquer a Castellterçol (Moianès) o Alpens, població coneguda del Lluçanès pel seu gran patrimoni de forja i punt de trobada de diferents camins ramaders. 

El passat dimarts 19 de setembre de 2023, es va reunir l'Assamblea del Grup de Muntanyisme, amb l'objectiu de retrobar-se, desprès del llarg i càlid estiu, i definir la programació d'activitats prevista per a la temporada 2023-2024.

 

Recorregut de la ruta de la transhumància:

1a etapa: Dissabte 25 de setembre. Coll de la Creueta - Castellar de N’hug - Coll de Merolla.

2a etapa: Diumenge 24 de setembre. Coll de Merolla - Les Lloses.

3a etapa: Dilluns 25 de setembre. Les Lloses - Alpens - Els Hostalets.

4a etapa: Dimarts 26 de setembre. Carretera de Sant Quirze de Besora - Mas Postius.

5a etapa: Dimecres 27 de setembre. Mas Postius - Moià. 

6a etapa: Dijous 28 de setembre. La Fàbrega - Gallifa.

7a etapa: Divendres 29 de setembre. Gallifa - Caldes de Montbui.

 

Si vols més informació o en vols formar part, anima't i escriu a muntanyisme@comissions.eic.cat

 

 

Compartir