El Govern aprova posar en marxa el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022 – 2025, amb l’objectiu que la indústria faci un salt endavant significatiu en competitivitat i permeti al sector fer front als grans reptes de la sostenibilitat i la digitalització, que són les grans palanques de transformació i de canvi de l’economia que vindrà. En aquest sentit, el nou pacte ha de prioritzar projectes amb una autèntica capacitat transformadora. El Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya tindrà un representant a la Taula de treball.
El desenvolupament del Pacte s’impulsarà des del Consell del Diàleg Social de Catalunya, i s’atribueix a la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa la seva governança així com el seguiment de la seva execució. La metodologia proposada inclou la creació d’una Taula que ha d’esdevenir un instrument de participació i de validació de les propostes que elaborin els diferents grups de treball del Pacte Nacional per a la indústria. La primera reunió de la Taula serà el pròxim 10 de setembre.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, exercirà la presidència de la Taula i la composició serà la següent: els membres del Consell del Diàleg Social de Catalunya (CCOO; UGT, Foment del Treball i PIMEC); un membre d’Eurecat, en representació dels centres tecnològics; un membre representant del Col·legi d’Economistes de Catalunya, un del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya i un del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; set representants dels grups parlamentaris; dos membres representants d’associacions municipalistes; quatre membres representants de les universitats; un membre del Consell General de Cambres de Catalunya; un membre de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i representants dels Departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; d'Educació; de Recerca i Universitats; d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; d’Interior i de Cultura.
Per part d’Empresa i Treball hi formaran part, a més del conseller, el secretari general; el secretari d’Empresa i Competitivitat; el secretari de Treball; la directora general d’Indústria i el conseller-delegat d’ACCIÓ. La composició de la taula s’haurà de regir pel principi de paritat entre dones i homes. La primera reunió tindrà lloc el 10 de setembre.
Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si es consideren les diferents activitats associades a aquest sector. La indústria és un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, al mateix temps que ha d’aprofitar tots els avantatges que la digitalització li pot aportar per continuar sent competitiva.
Per a més informació clica aquí