El director general, Pere Homs, va representar Enginyers Industrials de Catalunya a l’audiència sota el títol “El futur de l’Enginyeria” que es va celebrar el passat 7 de març de 2023 al Parlament de Catalunya. L’objectiu de l’acte va ser compartir les dades de l’estudi de l’Observatori de l’Enginyeria, promogut per la Fundació Caixa d’Enginyers i en el que hem participat de manera intensa, que posen de manifest la necessitat de donar resposta a nivell formatiu, social i empresarial, (dins del Pla de reindustrialització de Catalunya) a la necessitat de 200.000 professionals enginyers i enginyeres, en els propers 10 anys.

La compareixença va comptar amb la presència d’Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament; Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament; Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers i del Grup Caixa d’Enginyers; Joan Cavallé, director general del Grup Caixa d’Enginyers; Josep Oriol Sala, president de l’Observatori de l’Enginyeria; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP); així com de diversos representants rectors i rectores, i vicerectors i vicerectores d’universitats catalanes, patronals i col·legis professionals, que van posar en valor el paper clau de l’enginyeria com un dels principals impulsors de l’activitat econòmica del país.

Recordem que l’Observatori de l'Enginyeria d'Espanya (OIE) va alertar que, en els pròxims deu anys, es necessitaran 200.000 nous enginyers i enginyeres a tota Espanya, i va fer èmfasi en la situació d’aquest col·lectiu a altres països com Alemanya, per exemple, que té un PIB industrial del 29% i una taxa de 20,4 enginyers i enginyeres per cada 1.000 habitants. En el cas d’Espanya, amb un PIB industrial del 14,5%, s’aconsegueix una ràtio de 15,7.

Catalunya concentra el 16% de la població d'Espanya i contribueix amb el 21% al PIB estatal. El PIB industrial de Catalunya és del 18,9% i l'aspiració del Govern català és incrementar el PIB industrial fins al 25% l'any 2030. Segons aquests càlculs, es necessitaran més de 55.000 nous professionals de l’enginyeria.

 

Compartir