La Llotja de Mar va ser l’escenari de la presentació de l’Acord de la Societat Civil per a la reforma de l’administració, el 27 de novembre de 2024. Aquesta iniciativa, impulsada pel Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), va reunir representants del món econòmic i social de Catalunya amb l’objectiu de transmetre un missatge clar i consensuat sobre la importància i urgència de modernitzar i transformar les administracions públiques.
El FERA està format pel Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona, la patronal Cecot, i altres organitzacions representatives del món econòmic i de la societat civil catalana. Amb aquest acte institucional, el Fòrum va voler reivindicar la reforma urgent de l’administració pública i presentar un acord conjunt adreçat al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, a les administracions públiques i als partits polítics catalans.
El degà Narcís Armengol va defensar la necessitat d’una administració competitiva que contribueixi a la competitivitat de l’economia catalana: “Ens cal simplificació i eficiència, amb servidors públics i amb tecnologia, digitalitzant i posant el ciutadà al centre”. Armengol també va destacar la necessitat de regulacions simples, aplicables, controlables i verificables que afavoreixin l’eficiència.
L’objectiu principal de l’acte va ser sumar el màxim nombre d’entitats i institucions representatives de la societat civil i del teixit empresarial. El FERA alerta que, segons nombrosos estudis i rànquings nacionals i internacionals, Catalunya mostra una qualitat baixa en la seva administració pública, amb indicadors lluny dels estàndards dels països nòrdics i centreeuropeus.
En aquest context, el FERA va reclamar una administració moderna, competitiva, eficaç i participativa, i va instar a impulsar un marc institucional que estableixi un compromís ferm entre les forces polítiques i la societat civil per aconseguir consensos a mitjà i llarg termini. L’objectiu és assolir una millora qualitativa en el funcionament del sector públic català.
L’acord presentat va posar èmfasi en aspectes clau per millorar la qualitat i l’eficiència de l’administració pública, com ara la reducció de la burocràcia, la professionalització de la direcció pública, la transparència i una digitalització més eficient. Les entitats del FERA urgeixen els partits polítics i les màximes instàncies governamentals a adoptar un compromís polític clar a mitjà i llarg termini per a la transformació de l’administració pública. Aquest compromís ha d’incloure un calendari d’execució, un pressupost assignat, un òrgan responsable de la implementació i un grup extern per a l’avaluació.
El FERA també inclou altres organismes, com el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, FemCat, l’Associació Catalana de Professionals (ACP), l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Un total de 300 entitats s’han adherit a l’acord, entre elles el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el RACC, Barcelona Oberta, la Universitat de Barcelona, Fira de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d’Entitats d’Atenció a l’Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac i la Fundació Pere Tarrés.
La presentació de l’Acord s’ha emmarcat dins les accions que el FERA duu a terme des de la seva fundació l’any 2013. Entre les actuacions recents, al novembre de 2023, les organitzacions membres del FERA es van reunir amb l’aleshores presidenta del Parlament, Anna Erra, i amb diputats de diversos grups parlamentaris per lliurar-los el document Propostes per a la reforma de l’administració pública de Catalunya 2.0. A més, en el marc de les eleccions catalanes del 12 de maig, el FERA va adreçar als partits un manifest que reclamava la reforma de l’administració amb sis línies estratègiques prioritàries i deu mesures immediates.