Associació i Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya demanen que no es discrimini amb un nou impost l’energia hidroelèctrica ni la cogeneració d’energia, prevista pel Govern de la Generalitat a l’avantprojecte de Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic. Per aquest motiu, proposen un nou redactat dels articles 10 i 14 de l’avantprojecte que és a punt d’iniciar el seu tràmit parlamentari, que deixi exemptes d’aquest impost les instal•lacions de cogeneració i les centrals hidroelèctriques.

Els Enginyers destaquen que l’avantprojecte de Llei que ha presentat el Govern “estableix en el seu Capítol VIII un impost propi de la Generalitat de Catalunya sobre les instal•lacions que incideixen en el medi ambient”. Aquest tribut grava les activitats de producció, emmagatzematge o transformació d’energia elèctrica, així com els elements fixos de transport d’energia elèctrica, telefonia i telecomunicacions.

Segons denuncien Enginyers Industrials, “el nou impost discrimina sense justificació les energies renovables, en considerar que estan subjectes a l’impost la producció d’energia hidroelèctrica i la cogeneració”, una afectació que considerem “poc coherent amb els propòsits i objectius de transició energètica cap un model fonamentat en l’energia renovable”.

Per a Enginyers Industrials, “això afectarà sens dubte a les petites hidroelèctriques, amb el risc de tancament de l’activitat”. “Assolir la descarbonització de la producció d’energia ha de comportar senyals coherents amb el model impositiu”, destaquen.

La cogeneració, un estalvi energètic i el 12,5% de la producció elèctrica

En el mateix sentit, posen de relleu també que “l’impost afecta a l’activitat de cogeneració, la principal funció de la qual és l’estalvi energètic”. La tecnologia de la cogeneració aconsegueix un balanç de consum a les empreses molt més favorable, al produir-se conjuntament les fonts de calor i de producció elèctrica, amb uns nivells d’eficiència global superiors al 70%.

Actualment hi ha a Catalunya unes 125 empreses industrials amb plantes de cogeneració, amb una potència instal•lada propera als 1.000 MW, que el 2018 van produir 5.609,3 GWh, el 12,5% de l’energia elèctrica generada a Catalunya.

L’impost que gravarà amb més de 20 milions d’euros anuals les empreses cogeneradores, “posa en perill de tancament aquestes plantes de cogeneració”. “És un mal missatge als empresaris implicats en el desenvolupament sostenible i suposa un cop a la seva competitivitat” destaquen en les seves consideracions els Enginyers Industrials.

Per aquest motiu, proposen “un nou redactat dels articles 10 i 14 de l’avantprojecte, tot deixant exemptes d’aquest impost les instal•lacions de cogeneració i les centrals hidroelèctriques”.

Posicionament de la Comissió d’Energia
Compartir