Ens fem una selfie?

Els Enginyers Industrials de Catalunya van celebrar la seva tradicional diada, el passat 27 de juny de 2019 a la Sala Razzmatazz, fent un retrat de la professió i de les seves institucions a través dels resultats d’una enquesta que s’ha realitzat entre el col·lectiu. L’acte va comptar amb la participació, entre d’altres autoritats, de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i la directora general d’Indústria, Matilde Villaroya. La Sala Razzmatazz, situada al cor de Poble Nou, ocupa l’espai de l’antiga fàbrica de motos i motocarros “Huracan Motors”, construïda el 1958 i que va estar a ple rendiment fins l’any 1965, arribant a fabricar més de 2.000 unitats de vehicles.

“Catalunya serà industrial o no serà. La tecnologia és una eina imprescindible per garantir l’avenç de la nostra societat. Hem de ser capaços de generar riquesa i ocupació, hem de ser un país eminentment industrial”, van ser les paraules de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Josep Canós, degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, va defensar en el seu parlament “la col·laboració público-privada entre el món industrial i empresarial, l’acadèmic i les administracions”. Pel president de l’entitat, Jordi Renom, encarregat de la cloenda de l’acte, ”els enginyers tenen un paper decisiu en la revolució que ve ara, la de la Indústria 4.0, la de la Digitalització de l’Empresa i la de l’Economia Circular”.

El president i el degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom i Josep Canòs, van lliurar el premi periodístic “Serrat i Bonastre” al periodista Jordi Basté, presentador del programa “No pot ser!”, per posar a l’abast del gran públic els principals avenços en la tecnologia com a producte de l’enginyeria. La presència del comunicador a l’escenari va ser una bona ocasió per inaugurar el nou compte d’Instagram dels Enginyers Industrials de Catalunya del que el periodista en va ser el padrí i el responsable de donar el tret de sortida.

PAUL HARTMANN IBERIA, companyia que ofereix productes i serveis pel mercat sanitari, va rebre el guardó a “Millor pràctica empresarial” de mans de la directora d’Indústria, Matilde Villaroya, per la Digitalització en la seva planta de producció de bolquers de Montornès del Vallès. PAUL HARTMANN IBERIA ha implantat la fabricació additiva en 3D a la maquinària, per tal de millorar el rendiment i els costos de manteniment, i ha aplicat el Lean Manufacturing per optimitzar la productivitat de la neteja diària de les màquines i els canvis de format, eliminant l’ús del paper i reduint el temps de les operacions.

Premi a la trajectòria professional

Meritxell Budó, consellera de Presidència, va lliurar el “Premi a la Trajectòria Professional” a Josep Alabern Valentí pel seu lideratge al capdavant de l’empresa de serveis públics Aigües de Manresa -en va ser el gerent durant 31 anys- i pel seu incansable suport a la divulgació de l’enginyeria a través de diferents fundacions com l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, de la que n’és actual president. “Em sento molt sorprès, satisfet i agraït perquè és un premi del col·lectiu, dels meus”, van ser les emocionades paraules de Josep Alabern Valentí qui també va voler posar en relleu que era la segona vegada que s’atorgava el premi a algú de fora de l’àrea metropolitana.

Premi al reconeixement acadèmic

El “Premi al Reconeixement Acadèmic” a una trajectòria dedicada a la docència va ser per a Xavier Tort-Martorell Llabrés, professor a l’ETSEIB de la Universitat Politècnica de Catalunya des de fa més de 30 anys. D’altres guardonats van ser l’International Advanced Manufacturing 3D HUB, centre concentrador i catalitzador de l’ús de tecnologies de fabricació additiva al sector industrial europeu, amb el “Premi a la Creativitat”, i es va atorgar el “Premi a la Creativitat per a joves” -que, a més del guardó, consisteix enguany en un viatge per visitar el gran experiment científic de gran escala de l’ITER a França- a diferents projectes final de Màster de les 7 Escoles on s’imparteix el màster d’Enginyeria de l’àmbit industrial.  

En la seva trenta-setena edició i amb el suport de la Fundació Caixa d’Enginyers, es va atorgar la beca a la tesis doctoral a Navid Salehi, de la Universitat Politècnica de Catalunya, i es van lliurar les insígnies als nous associats i col·legiats de cadascuna de les titulacions que acullen els Enginyers Industrials de Catalunya.

L’enginyeria va ser més que mai la protagonista de la nit i, en concret, l’enginyeria de so: el DJ Andreu Presas va deconstruir una cançó molt coneguda en diferents pistes de so i al llarg de la cerimònia el hit musical va anar prenent forma. La festa de la Diada dels Enginyers 2019 va començar amb els sons industrials de l’antiga fàbrica “Huracan Motors” i va finalitzar amb la gran composició d’enginyeria “Bohemian Rapsody” dels mítics Queen que va ambientar la Sala Razzmatazz mentre les autoritats i els premiats es feien un selfie a l’escenari i part del públic es preparava per continuar la festa a la sessió Mandanga. ¡Gràcies a totes i tots per venir!

Necessites més informació?

Compartir