La Diada dels Enginyers 2024, que s'ha celebrat a l'Auditori de la Fundació Conservatori Liceu, s’ha dedicat al vessant més cultural de la professió, ja que l’enginyeria i la cultura són disciplines que es complementen. La literatura, l’art o la música estan plenes d’enginyers i enginyeres que combinen la creativitat i l’expressió amb la tecnologia i la tècnica i s’ha volgut constatar amb diverses actuacions al llarg d’una celebració que també ha comptat amb la presència del director general d’Indústria, el també enginyer industrial Oriol Alcoba.
Oriol Alcoba ha destacat que "la indústria catalana està en un moment de profunda transformació i aquests desafiaments requereixen tecnologies i d'esperit creatiu i innovador. Una dualitat que és la clau de la professió d'enginyer i enginyera". La periodista Raquel Sans ha conduït l'acte -com en els darrers anys- acompanyada per la sotsdirectora Laura Ivern, com a portaveu del Jurat.
El degà Narcís Armengol ha posat sobre la taula “el sentiment de responsabilitat que té avui l’enginyeria cap a la societat perquè forma part de la solució als grans reptes del món, des de l’emergència climàtica a la salut de les persones”. La presidenta Maria Salamero ha reivindicat que “s’escolti més als enginyers i enginyeres, que hi hagi més enginyeria en la gestió pública i que s’actuï més basant-se en el rigor, el coneixement i l’expertesa”. Una crida d’acord amb el document, que Enginyers Industrials de Catalunya van presentar al món polític junt amb el Col·legi de Camins, Canals i Ports, sobre els “Cinc consensos nacionals per a la Catalunya del 2050”.
Perquè l'enginyeria és cultura, la periodista Raquel Sans ha conversat amb enginyers i enginyeres que són artistes o artistes que també són enginyers i enginyeres. En concret, han compartit la seva experiència i han donat testimoni, Marta Carnicero, enginyera industrial, professora de tecnologia i escriptora, Xavier Pagès, enginyer industrials, director d'orquestra i compositor, i Núria Batllori, enginyera industrial i pintora.
L'art i la creació artística més "enginyeril" han pujat a l'escenari amb la interpretació de Xavier Pagès d'una peça que va compondre mentre estudiava enginyeria i amb la performance d'Alba G. Corral, una de les artistes digitals més reconegudes d'Europa, acompanyada per dos músics, en Nabil i en Joan, que són estudiants d'enginyeria i en el Conservatori.
Premiats creatius i innovadors
La creativitat i la innovació són trets comuns en totes les persones premiades en l’edició d’enguany de la Diada dels Enginyers. La Corporació Alimentària Guissona rep el “Premi a la millor pràctica empresarial” per l’optimització de la petjada hídrica i de carboni en la generació de fred en el complex agroalimentari La Closa. I el “Premi Innovació” és per la primera planta d’electròlisis clor-àlcali del món basada, totalment, en tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat) de Covestro ODC Electrolysis.
El “Premi a la Trajectòria Professional” és per a Vicenç Aguilera, un referent de la indústria de l’automoció i del motorsport de Catalunya, i el “Premi a la Carrera Acadèmica” a una trajectòria dedicada a la formació i preparació dels futurs enginyers i enginyeres és per a Luisa F. Cabeza, doctora en enginyeria industrial, catedràtica de la Universitat de Lleida i una experta de referència en l’àmbit de l’energia a nivell europeu.
En la Diada 2024, el “Premi Serrat i Bonastre” a la difusió en els mitjans de comunicació de l’enginyeria industrials o de la professió dels enginyers i enginyeres és pel programa Cafè d’Idees de La 2 i Ràdio 4, conduït per Gemma Nierga.
Amb el suport de la Fundació Caixa Enginyers, s'atorga la beca de 10.000 euros a la tesi doctoral a Juan Tugores Garcias, de l’Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya, pel projecte Modelització de la qualitat de l'aire interior en centres educatius.
El “Premi Innovació Joves” (que premia els millors Treballs Finals de Màster de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial de Catalunya) ha sigut per Sergi Costa Dilmé de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) per “Modelització, anàlisi i simulació d’un sistema de distribució d’estacions ferroviàries”, Oriol Cartiel Arasa de l’ETSEIB per “Estudi del mètode d'anàlisi modal ràpid per a la determinació de les freqüències de ressonància i la realització d’estudis d’estabilitat en sistemes elèctrics de potència” i Joan Delgado Palahí de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona pel “Disseny d’un sistema d’avaluació i control d’un magatzem”.
També han rebut el premi al millor TFM, els alumnes de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), Jan Martí Torra per “Design of a Modular Facility for Sustainable Indoor Farming in Greenland” i Maria Valentina Ortega Álvarez per l’“Study and design of a shaded area in UPC- ESEIAAT with sustainable textile structures”; l’alumne de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Jaume Camarasa Falip, per l’“Ús de refrigeració bifàsica per a aplicacions microelectròniques: estat de l’art i disseny experimental”, Montserrat-Denny Alba i Almonte, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili per “Anàlisi tecnoeconòmic i ambiental del reciclatge químic de residus plàstics” i Daniel Clijnk González, de l’Institut Químic de Sarrià per “New separation processes to mitigate the impact of F-gases from a circular economy perspective”.
Una cloenda a ritme de Coldplay
El final de la Diada més cultural no ha pogut ser d’una altra manera: amb música. L’artista digital Alba G.Corral ha pujat de nou en l’escenari, però aquest cop acompanyada pel grup musical “Cadència industrial” format per estudiants d’enginyeria industrial, totes i tots ells amb un fort vessant artístic i cultural. L’artista visual i els músics-enginyers o enginyers-músics han tocat “Vida la vida” de Coldplay, una interpretació que ha fet aplaudir i taral·lejar la cançó a totes les persones assistents.
Visca l’enginyeria i visca la cultura!