Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada
L’emergència climàtica és un dels principals reptes al que ens enfrontem i molts dels canvis que comporta ja s’estan notant com les onades de calor, l’increment dels fenòmens meteorològics extrems, entre altres. La comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular, amb el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports i la Fundació Fòrum Ambiental, va organitzar un cicle de quatre jornades per debatre sobre el model econòmic i social en un context d'emergència climàtica que va comptar amb persones expertes de primer nivell.
El 12 de desembre de 2024 es va celebrar la quarta i última sessió. Carles Conill, president de la Comissió d'Aigua, Energia i Canvi Climàtic del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports va posar en valor aquest cicle i va destacar que “més enllà del formigó hi ha vida, cal mirar a llarg termini i de manera oberta”. La consultora de sostenibilitat Mercè Rius, moderadora de les jornades del cicle, va fer un repàs de totes les intervencions i va assenyalar que “cal fer polítiques públiques molt eficients i a mida, d’acord amb les necessitats i característiques del territori”.
La taula rodona va comptar amb la participació de Mireia Cammany, vicepresidenta de PIMEC, Cristina Torre, secretària d'Acció Sindical i Transicions Justes de Comissions Obreres de Catalunya, Ester Pujol, directora de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.
Mireia Cammany va indicar que “la sostenibilitat és un tema transversal en tots els sectors, però cada àmbit l’ha de treballar d’una manera diferent”. Cammany va enumerar les distintes eines que ofereix PIMEC a les micro, petites i mitjanes empreses i a les persones autònomes com, per exemple, una calculadora de petjada de carboni gratuïta o les oficines d’atenció energètica (en col·laboració amb l’ICAEN) a Lleida, Vallès Oriental i Occidental, Baix Llobregat i Girona.
Cristina Torre va posar el focus en què “el conjunt de la ciutadania no només ha de ser sensible vers la situació sinó que ha de liderar la transformació del model productiu i actuar en les polítiques de mitigació i adaptació”. Torre també va fer una crida de la necessitat d’un “nou contracte social amb nous paradigmes”.
Ester Pujol, directora de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va destacar la “Declaració d’emergència climàtica” de l’AMB, amb una clara visió holística perquè, d’acord amb les paraules de Jordi Valls, quart tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, “la sostenibilitat o és social o no serà”. Pujol també va posar en valor “la formació i sostenibilitat com a inversió” perquè cal no només aprendre sinó també “aprehendre”.
Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, va alertar de la situació actual en la nova Comissió Europea amb una forta presència de partits que qüestionen el canvi climàtic i els fonaments científics. Queralt va assenyalar que “en un entorn complex, no només calen grans canvis sinó també de petits, perquè hi ha múltiples escales, repensar el model econòmic i social, fer-ho amb temps, amb visions compartides, a llarg termini i avaluables”.