Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

La Indústria Química és un sector estratègic i essencial, necessari per la majoria d'altres activitats industrials, caracteritzat per una forta activitat exportadora, que manté i crea llocs de treball estables i amb una intensa activitat de R&D+i que requereix talent, aportant inversions i activitat amb alt valor afegit. Però la seva imatge pública, en general, és força negativa i se la veu com una ciència complexa, que produeix productes perillosos i contaminants i que és hermètica respecte a la societat. 

En un acte organitzat per la Comissió d’Indústria Química i l’AIQS Alumni i moderat per la periodista Agnès Marquès, el passat 26 de maig de 2022, es va debatre sobre la imatge pública de la Indústria Química amb els agents implicats des dels diferents angles, considerant especialment la Indústria, la Societat i el Territori i l'Acadèmia juntament amb els professionals. Jeroni Farnós, president de la Comissió d’Indústria Química, va recordar que la Indústria Química “és de les indústries més regulades en els seus processos i productes”. D’altra banda, la Dra. Rosa Nomen de l’IQS va apuntar sobre el bon ús i el mal ús dels productes químics, al llarg de la història.

Les perspectives per als propers anys de la Indústria Química són positives i la seva aportació a la societat i la vida de les persones és evident. Però, com va assenyalar, Manuel Guerris, professor associat de l’IQS i fundador de Worldwide Integral Rehabilitation Systems, que ha elaborat la seva tesi doctoral sobre la imatge de la Indústria Química “hi ha indicis de quimiofòbia”. Segons Guerris, es fa més difusió de les notícies negatives que de les positives i, per tant, “la comunicació es converteix en quelcom necessari si es vol canviar aquesta mala imatge”. 

També, a nivell de territori, la Indústria Química està present de forma important a Catalunya i Espanya amb un nucli molt important a Tarragona, que és el pol químic més important del sud d'Europa i activitat significativa a l'àrea de Barcelona. Manel Castaño Bachiller, tinent d'alcalde i conseller d'Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic i Memòria Històrica de l'Ajuntament de Tarragona, va destacar que “la indústria química a Tarragona està molt propera a la població i això fa que l’opinió es polaritzi. D’una banda, “té un gran pes econòmic” i, d’altra banda, “estan els aspectes visuals (fums i xemeneies) i mediambientals”. Castaño també va comentar que “hi ha la percepció que tota la informació que surt de la indústria química és poc fiable” i va posar en valor la responsabilitat social i compromís de les empreses químiques i de L'AEQT. 

Com passa en d’altres sectors industrials, la Indústria Química actual té reptes globals, exigències socials i mediambientals i requeriments relacionats amb la Transició Energètica, la Descarbonització, l'Economia Circular o la Sostenibilitat. Maria Mas Chacon, directora gerent de l'AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona), va assenyalar que la comunicació sobre la Indústria Química “per a la nostra associació és cabdal”. “Tenim un gran potencial per millorar, hem passat un greu accident i una pandèmia i, tot i així, la percepció de la Indústria Química no ha empitjorat perquè es reconeix que som una activitat essencial”, va explicar Mas. 

Sempre que la tecnologia en dóna quelcom ens pren també alguna cosa”, va reflexionar Albert Florensa, professor Emèrit de l’IQS. Segons Florensa, cal que els professionals de l’enginyeria es preguntin la finalitat del que fan i desenvolupen, és a dir, quines són les seves conseqüències. “Caldria afegir en el currículum acadèmic de les enginyeres i enginyers formació en branques socials i humanístiques”, va afegir Florensa. 

 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Amplia a Fulls d'enginyeria

 

Compartir