Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada

La segona jornada, dins el cicle de conferències “Model econòmic i social en un context d'emergència climàtica”, que es va celebrar el 13 de novembre del 2024, organitzada per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular i la Fundació Fòrum Ambiental, amb la col·laboració del Col·legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya, va posar el focus en el paper que juga la cohesió territorial i les infraestructures, en un context de canvi de model econòmic i d’urgència climàtica.

Quina és la relació entre la metròpoli i el món rural? Durant la jornada es va parlar sobre despoblació, especialització i economies territorials. En la taula rodona, moderada per la consultora Mercè Rius, es va debatre sobre quines són les claus per corregir els desequilibris territorials i avançar cap a un diàleg entre territoris. Com superar el descontentament en determinats territoris? 

Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental, va indicar que “no hi ha territoris més importants que altres, cal aprofitar la complementarietat que existeix entre ells”.   

Francesc Boya, secretari general per al Repte Demogràfic del Gobierno de España, va assenyalar que és important “fer polítiques perquè el territori tingui uns equilibris que garanteixin la qualitat de vida de la ciutadania”. Segons Boya, la manera de fer-ho és “entenent el territori i dinamitzant-lo des de tots els punts de vista, coneixent els seus desafiaments i promovent que econòmicament siguin capaços de generar oportunitats”. Boya va explicar que des de la seva secretaria i dels centres d’innovació territorials, estan treballant en l’empoderament dels territoris, “perquè també necessitem un medi rural viu”. 

Bàrbara Pons, directora general de Barcelona Regional, va compartir la seva experiència a Barcelona de l’Economia del Donut (un model econòmic sostenible que combina el concepte dels límits planetaris amb el concepte complementari de límits socials) de Kate Raworth qui defensa que “per garantir la prosperitat, l'economia ha d'assolir uns objectius socialment justos i ecològicament segurs”. En aquest sentit, Pons va defensar que “cal evitar una visió focalitzada només en un únic problema de canvi climàtic i fer front a distintes multicrisis”. 

Andreu Ulied, soci director de Mcrit, va compartir la seva experiència al seu poble, Europa i Amèrica Llatina, i va destacar que “quan parlem de territoris, parlem de governs, i fa que tot plegat sigui un tema complex i delicat”. Ulied va apuntar que fenòmens, per exemple, com l’auge de la ultradreta tenen molt a veure amb els desequilibris interregionals. 

Pere Torres, consultor ambiental, va comentar que “la solució per a la cohesió territorial no passa per la planificació, tot i que és necessària, ni per la regulació, el que cal és explorar nous contractes socials, és a dir, construir consensos”. Torres va posar el Pacte del Ter com a un exemple d'èxit. El consultor també va voler destacar que “Catalunya és heterogènia” i, per tant,  “no es poden aplicar models generals, calen polítiques diverses per territoris desiguals”. Per aconseguir la cohesió desitjada, Torres va reclamar “governs forts, societats obertes i dialogants i començar de zero en certs temes, deixant a un costat els greuges i les rancúnies acumulades.

Accedeix a la informació i al vídeo de la jornada

Compartir