El Departament d’Empresa i Treball ha obert dues convocatòries d’ajuts, amb una dotació total de 40 milions d’euros, per impulsar projectes industrials a Catalunya. La primera, amb un pressupost de 35,5 milions d’euros, està dirigida a inversions productives que millorin la competitivitat, la sostenibilitat i la digitalització de les empreses industrials. La segona, dotada amb 5 milions d’euros, busca afavorir la reindustrialització i el manteniment de l’activitat en empreses en situació de dificultat.
Fins a 500.000 euros per a projectes industrials
La línia d’ajuts a la inversió industrial s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i dona suport a la creació de noves plantes de producció o a la modernització de les ja existents. Els projectes han de suposar una inversió mínima de 100.000 euros en el cas de les pimes i d’1 milió d’euros per a les grans empreses.
L’import de la subvenció pot cobrir fins al 20% de la inversió, amb un màxim de 500.000 euros per projecte. Les despeses subvencionables inclouen maquinària per a processos productius, components de línies de producció, enginyeria del procés i programari directament vinculat a la inversió.
Per accedir als ajuts, les empreses han de mantenir els llocs de treball existents durant un mínim de tres anys, aportar almenys el 50% del finançament i conservar el centre productiu on es desenvolupi el projecte durant el mateix període.
Els criteris de valoració prioritzaran les petites i microempreses, així com la generació de nous llocs de treball, l’impacte en proveïdors locals i les inversions que redueixin el consum d’aigua o contribueixin a la descarbonització i l’economia circular. També es tindrà en compte la presència de dones a la plantilla i l’impacte territorial del projecte.
Termini de sol·licitud: del 13 de març al 15 de maig a les 14 h
21.300 llocs de treball i 207 empreses beneficiades l’any 2024
Pel que fa a la convocatòria de l’any 2024, el Departament d’Empresa i Treball va destinar 34,60 milions d’euros a ajuts que van mobilitzar una inversió total de 193,87 milions d’euros. Un total de 207 empreses, majoritàriament petites i mitjanes, es van beneficiar del programa, que ha aconseguit mantenir 20.000 llocs de treball i crear 1.305 de nous.
Els sectors més beneficiats en aquesta convocatòria han estat el de fabricació de productes metàl·lics (19,32%), la indústria de productes alimentaris (14,02%) i la indústria química (10,14%). Pel que fa a les comarques, aquelles que han concentrat més volum d’ajudes són el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Bages i la Selva.
5 milions d’euros per a la reindustrialització
La segona línia d’ajuts busca donar suport a empreses en dificultats i fomentar la reindustrialització a Catalunya. L'objectiu és recuperar activitat productiva, atreure noves inversions i promoure nous projectes industrials que reactivin el teixit industrial.
En la convocatòria del 2024, sis projectes van rebre ajuts per valor d' 1,76 milions d’euros amb una inversió privada de 7,6 milions d’euros, que ha permet mantenir 153 llocs de treball. Els sis projectes són NYLSTAR, Embotits Espina, Imelsa, Plàstic Sert i Plàstic form, i Syncotech.
Condicions i import dels ajuts
La dotació inicial dels ajuts és de 5 milions d’euros repartits de la següent manera:
- Fins a 2,25 milions d’euros per a projectes de reindustrialització.
- Fins a 350.000 euros per a adquisició d’empreses en situació de dificultat.
Les subvencions cobriran fins al 30% del valor dels actius fixos i fins a 7.500 euros per cada lloc de treball que es mantingui del procés de reindustrialització. A més, les empreses beneficiàries hauran de contractar personal afectat per processos de reindustrialització i garantir que el 25% dels seus proveïdors siguin locals en els tres anys següents.
Consulta tots els requisits i presenta la teva sol·licitud fins el dia 1 d’octubre de 2025