Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
Com a conseqüència de la crisi econòmica mundial del 2020, generada per la crisis sanitària d’arreu del planeta deguda a la pandèmia de la COVID19, tota la societat ha hagut de canviar de forma inesperada la seva forma de relacionar-se i de treballar. "El teletreball suposa adaptar les noves tecnologies a un nou model de treball amb noves condicions operatives, socials i legals” va explicar Jordi Ruppmann del Grup de Treball de Transformació Digital, durant la jornada en línia sobre teletreball que es va celebrar el passat dimarts 23 de febrer de 2021.
La Comissió de Societat Digital ha elaborat un informe com a suport per la presa de decisions entre l’empresa i la persona empleada, considerant tot l’ecosistema que comporta i els beneficis i impactes que cal tenir en compte, a l’hora d’implantar aquest nou model de treball a les organitzacions.
Ester Manzano, directora general d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya, va assenyalar que “el teletreball ha suposat una acceleració dels processos cap a la digitalització, sortir de la nostra zona de confort amb canvis d'hàbits i lideratge". Segons Manzano, el teletreball s’associa a un canvi cultural: es passa d’un lideratge controlador a un de facilitador, d’un treball presencial a un combinat, d’una productivitat que es mesura per un control horari a una per objectius, d’una organització seqüencial a una en xarxa, d’una estructura jeràrquica a una “redàrquica”, d’una estructura funcional basada en processos a una basada en projectes i d’un model industrial a un de digital.
“El teletreball ha arribat per quedar-se i hem de treballar per aconseguir un smart working que tingui en compte el concepte de benestar i de desconnexió digital (com aplicar els models híbrids i aconseguir una connexió saludable)” va explicar Ismael Lara, Head Culture, Learning & Development a SEAT. Per Xavier Roig, CIO de Bodegas Familia Torres, l’arribada del teletreball va suposar accelerar la digitalització, assegurant la connectivitat per a tots els treballadors, fent un gir cap a l’analítica predictiva, cap a cates de vi en línia i treballant per aconseguir una connexió saludable.
Jordi Garcia, membre de la Comissió Laboral i de Recursos Humans a Foment del Treball, va fer una crida a la reflexió ja que “la situació derivada de la COVID-19 ha fet que moltes empreses i treballadors s’hagin hagut d’adaptar en temps rècord“. Garcia va destacar la importància del procediment d’implementació, de l’aplicació de la normativa vigent i d’aspectes com la modificació dels convenis col·lectius o de la protecció de dades i drets digitals.
Per a més informació clica a la fitxa de la jornada
Amplia a Fulls d'Enginyeria