La presidenta de Red Eléctrica Española (REE), Beatriz Corredor, va admetre que “la regulació del mercat d’energia europeu és, en certa manera, ineficient”. En el cicle de conferències “Les empreses i la transició energètica” que es va celebrar el passat 16 de setembre i organitzat per la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, Corredor va recordar que REE no té “ni influència ni competència” en la determinació del preu de la llum i que només s’encarrega dels serveis d’ajustos entre mercat i demanda que són “molt petits”. També va explicar que “el mercat està dissenyat per un moment en el que les tecnologies tenien un impacte diferent i en una conjuntura diferent”, i on s’ha d’afegir “que el preu del gas s’ha multiplicat per dotze en un any” i els drets d’emissió de diòxid de carboni s’han disparat.  

D’altra banda, la presidenta de REE va voler enviar un missatge de tranquil·litat a l’opinió pública defensant que no es poden tancar centrals nuclears ni reduir-ne la càrrega sense “el vistiplau” de l’operador i que el Consell de Seguretat Nuclear ho determini. “El calendari de descàrregues no es pot fer de manera aleatòria perquè cal garantir al territori la seguretat del subministrament, és una estructura crítica del país”, va assegurar Corredor. En aquesta línia, Corredor va reconèixer que la mesura aprovada pel Consell de Ministres suposarà per l’operador del sistema una “complexitat addicional”, pel que fa els beneficis superiors de les elèctriques, però va celebrar que se’ls donarà capacitat per “identificar, calcular, recaptar i comunicar“ aquestes liquidacions i que ho hauran de desenvolupar “amb rigor”. 

Per Corredor, les mesures que ha aprovat el govern espanyol per abaratir la factura de la llum van en la “bona direcció” perquè respecten “escrupolosament” la regulació i les directives europees i utilitzen les competències nacionals per incidir-hi

Inversions a Catalunya

En els darrers 5 anys, Red Eléctrica ha invertit 150 milions d’euros a Catalunya i té previst, en el seu pla estratègic, invertir 400 milions sobretot a reforçar el teixit industrial del país. La presidenta de REE va concretar que aquesta inversió servirà per a l’alimentació de la fabrica de Seat a Martorell, l’electrificació del Port de Barcelona, la nova subestació de la Ronda del Litoral per a la Zona Franca, també a Barcelona, i en la millora del subministrament a la petroquímica de Tarragona. També es destinaran a desmuntar l’eix Barcelona-Lleida actual, una línia de 127 quilòmetres, per tornar-la a muntar amb un nou traçat “més adequat a les necessitats socials del terreny”. 

A tot l’estat espanyol, REE té previst destinar 4.400 milions d’euros (en 5 anys) principalment a la millora de la xarxa de transport per fer possible la transició energètica, a tirar endavant nous projectes per incorporar les renovables i a la interconnexió amb Europa, una qüestió que pateix certs retards respecte a les exigències d’Europa i que ha de servir per poder garantir que episodis com el dels temporal Gloria i Filomena o el tall de subministrament d’aquest estiu es puguin resoldre amb la mateixa rapidesa.

REE i la transició energètica

La presidenta de REE va advertir que un dels reptes de l’empresa és la lluita contra l’emergència climàtica i va reconèixer que això no és “ni gratis, ni barat”. Però per Corredor, Espanya té diferents avantatges a l’hora de poder contribuir en aquesta lluita a partir de la transició energètica i ha definit l’estat com una “illa elèctrica” per haver estat “pionera” en la implantació d’energies renovables com l’eòlica. 

La presidenta de REE també va garantir que la penetració de les renovables no serà un problema per la xarxa perquè el sistema “està preparat” per la seva incorporació (Red Elèctrica disposa del Centre de Control d’Energies Renovables, un dels més avançats del món) i pel tancament progressiu de les nuclears (en un calendari fins el 2025)  sense que afecti l’estabilitat del sistema. 

Corredor va expressar una “enorme preocupació” per l’oposició d’algunes plataformes socials a les instal·lacions elèctriques. “Cal explicació, comprensió i escolta” per aconseguir posar les infraestructures en servei, perquè REE “ha de ser un agent social actiu que col·labora amb les comunitats en les que impacta”.

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

 

Compartir