Per accedir a tots els continguts clica a la fitxa de la jornada
Segons dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’autoconsum a Catalunya suposa el 24,5% de la potència fotovoltaica instal·lada, l’1,32% de la generació d’electricitat amb fonts renovables i el 0,26% de la generació bruta d’electricitat. “La participació de l’autoconsum en el mixt de l’energia és molt minoritària”, va assenyalar Francesc Vidal de l’ICAEN, durant la jornada en línia que es va celebrar el passat 4 de maig de 2021, organitzada per la Comissió d’Energia.
“En l’autoconsum, les entitats locals i els ajuntaments poden jugar un paper molt important com a productors però sobretot com a facilitadors”, va destacar Xavier Vallvé, president del Grup de Treball d’Energies Renovables. Antoni Franquesa, de Factor Energia, va parlar de l’autoconsum compartit com a una oportunitat per a les entitats locals perquè permet diversos consumidors associats a una o diverses instal·lacions d’autoconsum. Segons Franquesa, els consumidors poden estar a diferents edificis, “la distància entre els comptadors de generació-consum ha de ser inferior a 500 metres”.
Marta Morera, de l’Ajuntament de Rubí, va presentar el programa “Rubí Brilla” que vol promoure l’eficiència i estalvi energètics, la contractació d’energia renovable i l’autoconsum (a través, entre d’altres mesures, de bonificacions fiscals). “Organitzem tallers sobre les factures de la llum i del gas, aconseguint una mitjana d’estalvi del 35% i una eficiència del 10%. També oferim auditories energètiques al sector comercial, amb una mitjana d’estalvi del 20%”, va explicar Marta Morera.
Segons dades de l’ICAEN, el municipi amb més instal·lacions d’autoconsum (583) és Sant Cugat del Vallès i la comarca, el Vallès Occidental amb un total de 1.703.
El proper dimarts 12 de maig de 2021 se celebrarà la segona sessió d'aquest cicle sobre l'impacte del nou Decret de l'autoconsum en els municipis.
Per accedir a tots els continguts clica a la fitxa de la jornada