Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Si volem complir amb el repte gegantí d’emissions zero haurem d’admetre generadors eòlics i plaques solars arreu o l’energia nuclear” va destacar l’economista i exconseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas Colell, durant el debat que es va celebrar el passat 22 de novembre de 2021 a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya, organitzat per la Comissió d’Energia i el Col·lectiu per un Model Energètic Social i Sostenible. 

L’exconseller va defensar que “assolir la descarbonització a partir del decreixement no és just ni concebible. La humanitat no pot reduir la seva capacitat productiva, ara toca reconstruir i no deconstruir, transformar l’economia perquè sigui neta i sostenible”. Un procés que, en opinió de Mas Colell, només es podrà dur a terme si invertim en R+D: “ens l’hem de jugar apostant per la ciència i la tècnica, la història les avala”. 

Pel que fa a la crisi de materials i recursos naturals, Mas Colell va defensar que “el destí de les futures generacions no depèn de la disponibilitat de liti o cobalt perquè de segur que hi ha d’altres materials i vies”. L’exconseller d’Economia va afirmar que “l’alternativa de limitar i baixar el nivell de benestar en els països desenvolupats no funcionarà”. 

El president de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, va explicar que en un context de crisi energètica i d’alça de preus “els professionals de l’enginyeria tenim una tasca immensa ja que estem en un procés de transformació i hem de saber fer-ho de la millor de les maneres”. Montagut va assenyalar que el repte és, per una banda, mantenir un nivell de vida i de confort acceptable i, per l’altra, fer-ho extensiu-inclusiu a una població mundial que ha crescut de manera exponencial. 

En un sentit contrari a Mas-Colell es va pronunciar el sociòleg Joaquim Sempere Carrera , per a qui “és impropi defensar el creixement econòmic. L’energia del sol i del vent no s’acabarà però els dispositius renovables requereixen, per generar energia, 25 vegades més materials que les centrals de combustibles fòssils i molt més espai“. Per a Sempere, l’estratègia a seguir és la de “iniciar una era post-creixement i decréixer en l’ús dels recursos naturals”, així com en fabricar articles i productes perdurables i reparar, reutilitzar i reciclar.Tots els ponents de la jornada van coincidir en què el repte actual és gegantí i que cal que tothom s'hi impliqui, buscant les millors solucions i fent ús de totes les eines disponibles, tècniques i científiques. 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir