Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

El vicepresident de la International Gas Union (IGU), Andrea Stegher, va defensar que per fer front als reptes actuals de subministrament de gas natural, “calen més inversions, més infraestructures i més gas natural liquat”. En una conferència organitzada ahir per la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya i l’Associació Espanyola de Gas (Sedigas), Stegher va analitzar la situació actual dels mercats i els fluxos del gas, la possible manca de subministrament, l’evolució dels preus a mitjà i llarg termini, així com l’absència d’interconnexions i el rol dels gasos renovables com a alternativa al gas natural. 

El degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, va destacar “el rol fonamental en els pròxims anys del biometà, l'hidrogen i els combustibles sintètics, per donar resposta al 60% de la demanda energètica a Catalunya”i va criticar “la política energètica erràtica i sovint inexistent de la Unió Europea amb decisions com la de menystenir l’ús del gas natural com element fonamental de la transició energètica”. 

La dependencia europea actual de les importacions del gas natural ha demostrat que “Europa ja no és el centre del món perquè només suposa el 14% del consum energètic mundial”, va explicar Stegher. El vicepresident de la IGU va avançar que, pel que fa al subministrament energètic, “els pròxims tres anys seguiran sent complicats i que tot dependrà de la capacitat de recuperació de països com la Xina”. 

Segons Stegher, cal posar en marxa un canvi de mentalitat pel que fa a la transició energètica, anar més enllà del 2050 i donar una major visibilitat a inversions que són a llarg termini (com les gasistes) per atraure inversionistes. “És necessari obrir les portes a la innovació i, si volem arribar a l’objectiu de zero emissions netes, cal promoure la captura i emmagatzematge de diòxid de carboni i el desenvolupament dels gasos renovables”, va afegir. 

El vicepresident de la IGU es va mostrar escèptic davant del topall europeu al gas i va qualificar de perillós parlar de la reducció de la demanda industrial perquè pot suposar la seva destrucció i desaparició. “Hem de poder conjugar la producció, les infraestructures i la demanda i fer-ho d’una manera global”, va assenyalar. 

 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

Compartir